УНИЦЕФ: Над хиляда деца по света умират всеки ден заради пиене на замърсена вода

Замърсената вода и липсата на канализационна инфраструктура застрашават живота на близо 200 милиона деца по света, заяви Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Всеки ден повече от 1000 деца на възраст под 5 години умират от болести, причинени от пиене на замърсена вода, липса на пречистване на водата и канализация, съобщава УНИЦЕФ.

Според анализ на агенцията на ООН за децата, общо 190 милиона непълнолетни в 10 африкански държави са изложени на риск. Ситуацията е по-тревожна в държавите от Западна и Централна Африка, по-конкретно в Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Чад, Кот д'Ивоар, Гвинея, Мали, Нигер, Нигерия и Сомалия. Много от тези страни са засегнати от нестабилност и въоръжени конфликти, което допълнително усложнява достъпа на децата до чиста вода.

В сряда е Международният ден на водата. Това е и денят, в който в Ню Йорк започва Конференцията на ООН по въпросите на водата. Целта е да се проучи до каква степен могат да бъдат постигнати договорените цели, по-специално целта за устойчиво развитие (ЦУР) за осигуряване на достъп до чиста питейна вода за всички до 2030 г.

По данни на ООН 2 милиарда души по света - или всеки четвърти – в момента нямат достъп до чиста питейна вода. /БГНЕС