Уникални макети показват железниците в умален мащаб

Макети на подвижния състав в Български държавни железници (БДЖ) радват преминаващите пътници през столичната Централна жп гара, предаде репортер на БГНЕС.

Декорираните трасета и влакчета са дело на ентусиастите от клуб „Железопътен моделизъм България“, а инициативата е съвместно с Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

„Всеки желаещ може да посети нашите клубни помещения и да се наслади на направеното от нас. Имаме железопътни макети и модели на предимно български подвижен състав. Някои от моделите са заводско производство, но повечето са направени от наши колеги от клуба. Може да се каже, че са уникални за България, а защо не и за света“, разказа Владимир Колев, председател на клуба.

Засега макетите ще останат там за постоянно, благодарение на двете предоставени на клуба посещения, а днес се радваха на засилен интерес заради Деня на отворените врати по повод международния Ден на железничаря.

Влакчетата са в популярните мащаби НО, ТТ, N и Z и се движат при условията на дигитално управление на подвижния състав.

„Предпочитаме да пресъздаваме българската железопътна действителност и съответно български железопътен състав“, сподели още Владимир Колев. Макетите са както на товарни композиции, така и на пътни, а някои от тях са уникални и без аналог никъде по света. Впечатление на всички правят и най-дребните детайли, а разбира се най-щастливи от всички са децата.

„Силно се надявам това да е мотивирало някой млад човек да стане железничар. Дори и един да сме запалили, ще съм много щастлив“, посочи още председателят на клуба. /БГНЕС