Унгария откри първия в Европа железопътен 5G терминал за товарни превози

Първият в Европа железопътен терминал за товарни превози, използващ 5G технология за дистанционно управление, започна да функционира във вторник в североизточната част на Унгария, близо до село Фьонешлике, близо до границата с Украйна. Унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто заяви на церемонията по откриването, че терминалът ще се използва, наред с другото, за прехвърляне на селскостопански продукти от Украйна, изпращани в други държави.

"Железопътният център във Фьонешлике ще изиграе огромна роля за облекчаване на световната продоволствена криза", заяви външният министър, който публикува откъси от изявлението си във Facebook.

„Терминалът ще открие най-бързия и ефективен маршрут за транспортиране на украинско зърно от Фьонешлике до пристанищата в северната част на Адриатическо море, като по този начин ще гарантира безопасността на хранителните доставки до отдалечени части на света”, каза Сиярто.

По време на церемонията по откриването на терминала, разположен на кръстовището на два вида железопътни линии, пристигна първият влак, превозващ селскостопански стоки от Украйна.

Сиярто заяви, че инвестицията в него е 30 милиарда форинта (над 70 милиона долара) и че в центъра ще работят 500 души. Те ще могат да използват собствената си 5G мрежа, за да управляват дистанционно множество кранове и да обработват товари, включително контейнери и резервоари за гориво. Мрежата 5G за този проект е изградена от Vodafone Унгария, а мрежовото оборудване е доставено от китайската компания Huawei.

Очаква се терминалът във Фьонешлике да се превърне в ключов пункт по маршрута на Пътя на коприната за доставка на товари от Китай до Западна Европа. Терминалът е построен от унгарската компания East-West Intermodal Logistics. Главният изпълнителен директор на компанията Янош Талоши заяви, че "изграждането на East-West Gateway ще върне Унгария на международната карта на железопътната логистика./БГНЕС