Унгария блокира петролното ембарго на ЕС заради санкцииите срещу руския патриарх

Унгария блокира приемането на петролното ембарго и договорените нови европейски санкции срещу Москва, настоявайки за изваждане на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от черния списък на Европейския съюз, посочиха няколко дипломатически източници, цитирани от Франс прес.

Виктор Орбан, премиер на Унгария

"Патриархът е смятан за дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин и се превърна в един от основните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна", се посочва в предложението за санкции, внесено от страните-членки.

Лидерите на 27-те държави-членки от ЕС, които се събраха на среща на върха на 30 и 31 май в Брюксел, постигнаха споразумение за намаляване на вноса на руски петрол с около 90% до края на годината, за да преустановят финансирането на руската инвазия в Украйна.

За европейските санкции е необходимо единодушие и унгарският премиер Виктор Орбан е дал съгласието по време на срещата на постоянните представители преди публикуването му в официалния вестник на ЕС и влизането му в сила.

В момента се провеждат консултации с Будапеща в опит да се преодолее съпротивата на Унгария, съобщи дипломатически източник.

Ембаргото е ключова мярка от шестия пакет санкции на ЕС, който предвижда разширяване на черния списък на ЕС до около 60 лица, включително главата на Руската православна църква патриарх Кирил, а също и изключването на три руски банки от международната финансова система Суифт, включително основната финансова институция на страната банка "Сбербанк"./БГНЕС

Брюксел / Белгия