Улични боеве в Мариупол, Зеленски иска бързи преговори, свръхзвукови ракети удариха оръжеен склад

Уличните боеве продължават в центъра на стратегическото южно украинско пристанище Мариупол, където руските сили се опитват да завземат контрола над града. Това възпрепятства усилията за спасяване на хора, хванати в капан в мазета под развалините на театър, обстрелян в сряда.

Ситуацията в града е отчайваща - около 300 000 цивилни не могат да се евакуират, след като руските войски влязоха в града с бронирани колони. Кметът Вадим Бойченко каза, че украинските сили правят всичко възможно, за да задържат по-големи руски сили в южния пристанищен град.

Кадър от Киев, направен днес, 19 март

В друг южен град Запорожие започна 38-часов полицейски час. Последва руски ракетен удар, при който загинаха най-малко девет души.

Президентът на Украйна Зеленски призова руския президент Путин да се присъедини към него за мирните преговори „без забавяне“, заявявайки, че това е „единственият шанс за Русия да намали щетите от собствените си грешки“ и е време да възстанови "териториалната цялост и справедливостта" за Украйна.

Русия заяви, че нейните сили са използвали хиперзвукови ракети за унищожаването на подземен оръжейно склад в Западна Украйна.

В разговор с германския канцлер Олаф Шолц руският президент Владимир Путин обвинява Украйна, че забавя мирните преговори с "нереалистични предложения" в разговор с германския канцлер

На други места ожесточените боеве продължават повече от три седмици след като Русия започна пълномащабната си инвазия.

Обединеното кралство смята, че Русия е „изненадана от мащаба и ожесточеността на украинската съпротива“, откакто нападна южния си съсед. /БГНЕС, Би би си