Украинските евреи: Зеленски е герой, в съвременна Украйна няма неонацизъм

Володимир Зеленски е герой не само на еврейския народ, но и на цялата политическа украинска нация, от която са част и евреите. В съвременна Украйна няма неонацизъм, още повече на държавно ниво.

Това се казва в изявление на Еврейската конфедерация на Украйна.

Володимир Зеленски е пример за мъжество за целия свят, заявяват украинските евреи

Поводът за острата реакция на еврейската общност е изявлението на руския президент Владимир Путин, който на Санкт-петербургския икономически форум заяви, че Володимир Зеленски „не е евреин, а позор за нацията, защото прикрива неонацизма“.

„Володимир Зеленски е лидер, който даде пример за мъжество на своя народ и целия свят. Той е герой не само на еврейския народ, но и на цялата политическа украинска нация, част от която са и евреите. Ние се гордеем с непоколебимата издържливост на нашия президент, който защитава демократичните ценности, свободата и миролюбивите права на Украйна и нашите граждани“, се подчертава в изявлението на Еврейската конфедерация на Украйна.

Организацията е категорична, че в съвременна Украйна няма неоницизъм, още повече на държавно ниво.

„Впрочем, битовият антисемитизъм, който и без това е на едно от най-ниските нива в Европа, след 24 февруари 2022 г. на практика не се наблюдава. В своето неотдавнашно изследване Антидифамационната лига директно свърза това с авторитета на Володимир Зеленски, който ръководи цялата нация, включително и евреите, в борбата срещу руската агресия“, се посочва в съобщението Еврейската конфедерация на Украйна.

Володимир Зеленски се покланя пред Бабий Яр край Киев

Организацията коментира и обвиненията срещу украинците за извършени престъпления по време на Холокоста.

„Напомняме, че Украйна е четвъртата в света страна по брой праведници на света (почетно звание, което Израел дава на неевреи, които са спасявали евреи по време на Холокоста – бел. БГНЕС) – 2691 души, по данни на Яд Вашем. По данни на украинските изследователи, праведниците украинци са над 15 хиляди. Те са спасили стотици хиляди евреи“, се казва в съобщението.

Президентът Володимир Зеленски учреди Ден на украинците, спасили евреи по време на Втората световна война, който се отбелязва на държавно равнище на 14 май.

Еврейската конфедерация на Украйна заявява, че могат да бъдат цитирани още много факти, които опровергават руската пропаганда.

Менората е засегната от руския обстрел

„За илюстрация на така наречената „денацификация“ искаме да покажем само една снимка. Това е Менората в Мемориала „Дробицки Яр“ в околностите на Харков. Тук по време на Холокоста нацистите са разстреляли около 20 000 затворника от Харковското гето. Снимката е направена веднага след руския обстрел на 26 март 2022 г.“, подчертават от Еврейската организация.

Документът е подписан от нейния президент Борис Ложкин, главния равин на Киев и Украйна Яков Дов Блайх, директора на Еврейската конфедерация на Украйна Ина Йофе. /БГНЕС