Украинският президент няма да говори на тържествената сесия на НС

Украинският президент Володимир Зеленски няма да говори на тържествената сесия за откриване на 48-ото Народно събрание. Решението остава да бъде взето на първия Председателски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Решихме още на първия Председателски съвет да бъде взето решение за отправяне на покана към президента Зеленски да се изкаже пред българския парламент, съобразно неговата програма и програмата на НС, информира медиите Надежда Йорданова от "Демократична България" след приключване на днешните разговори, инициирани от ГЕРБ.

В четвъртък новоизбраните народни представители постигнаха консенсус да не поканят на тържественото отриване посланика на Русия Елеонора Митрофанова и посланика на Беларус. Депутатите от БСП не участваха в срещата в парламента и отправиха покана за такава в понеделник, но на по-важно според тях тема - цени, инфлация, доходи и бюджет. "Възход" също не присъстваха, а заявиха, че подготвителните срещи за откриване на НС се политизират. От партията на Стефан Янев призоваха разискването на всички политически въпроси да бъде оставено за пленарната зала. "Възраждане" също не дойдоха на инициираната от ГЕРБ среща, но лидерът на партията Костадин Костадинов пристигна специално, за да говори пред чакащите пред сградата медии. Той съобщи, че формацията му обсъжда да контрира и поканят Митрофанова в парламента.

В крайна сметка стана ясно, че ГЕРБ не са получили подкрепата на "Демократична България" и на "Продължаваме промяната" за поканата към Зеленски.

За съжаление не беше постигнато решение да бъде поканен президентът Зеленски на първия ден на НС, постигнахме единодушие да бъде поканен на първия Председателски съвет, който ще зависи от всички партии кога ще бъде. Предпочитаме да е още на 19 октомври. Неслучайно ГЕРБ-СДС предложи поканата до Зеленски да бъде знакова на първия ден на парламента, но това не беше подкрепено от ПП и ДБ, заяви Екатерина Захариева след срещата.

Ако бяхме поканили Зеленски на първото заседание това щеше да покаже ангажираността на НС към сериозната политическа ситуация и войната. И към проблемите, които са се стоварили върху България като високите цени на горивата и инфлацията. ДБ и ПП нямаха сериозни аргументи защо да не поканим Зеленски на първото заседание, каза от своя страна Даниел Митов.

Той съобщи, че ГЕРБ са отправили покана към ДБ, когато се внася предложението за военна помощ за Украйна, да го направят съвместно. Митов каза, че не са получили отговор. Ще видим тепърва какво ще стане, каза още Митов.

Въпросите за бюджета и високите цени са приоритети, които трябва да бъдат обсъждани и решавани. В тази ситуация сме заради бюджета оставен от Асен Василев. Докарани сме до галопираща инфлация, която задушава бизнеса и гражданите именно заради този бюджет на Василев, посочи още Митов. На ембрионален етап са разговорите за съставяне на правителство, добави още Митов.

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" коментира, че партията не участва и няма да участва в преговори с екипа, предложен от Борисов – с Плевнелиев и с Паси.

Предполагам в духа на уважение, ще присъстваме на срещата на БСП, допълни Минчев.

Той взе отношение и по казаното по-рано от президента Радев, заявявайки: Въпросът за г-жа Митрофанова и присъствието ѝ на първото заседание е от интерес на достойнството на българската държава и не е страничен за обществото въпрос, категорично.

По конкретни теми с ГЕРБ имаме съвпадения на вижданията, но това не е база за коалиция, каза още Минчев. Той бе категоричен, че ПГ на "Продължаваме промяната" е единна. /БГНЕС