Украйна в отбранителна позиция след 24 месеца жестока война

Днес Украйна отбелязва две години от нахлуването на Русия, навлизайки в нова година на война, отслабена от липсата на западна помощ, докато Москва е окуражена от нови успехи.

Когато руският президент Владимир Путин обяви "специална военна операция" на разсъмване на 24 февруари 2022 г., мнозина очакваха победата на Москва в рамките на няколко дни, но Украйна отвърна на удара, принуждавайки руските войски да се оттеглят унизително.

Но Украйна претърпя неуспехи с провала на контраофанзивата си през 2023 г. Руската армия на свой ред е изградила силни позиции благодарение на процъфтяващото военно производство, докато украинските войски изпитват недостиг на жива сила и изчерпват доставяните от Запада боеприпаси за артилерията и противовъздушната отбрана.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че решенията за доставките на оръжие трябва да бъдат "приоритетни".

Годишнината ще бъде отбелязана от западни лидери, включително от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но общата картина за Киев остава мрачна поради блокирането от Конгреса на САЩ на жизненоважен пакет от помощи в размер на 60 млрд. долара. Това в допълнение към забавянето на обещаните европейски доставки.

Президентът на САЩ Джо Байдън поднови призивите си към републиканските законодатели да деблокират допълнителното финансиране, като предупреди, че "историята чака" и "провалът в подкрепата за Украйна в този критичен момент няма да бъде забравен".

Войната е нашият живот

Русия атакува усилено на изток, като разрушеният град Марийка край Донецк е последната гореща точка, след като на 17 февруари превзе силно укрепения град Авдеевка.

Икономиката на Украйна е засегната и от блокадата на границата от полски фермери, която според Киев застрашава износа и спира доставките на оръжия.

В Киев настроението е мрачно, но все още непокорно, а хората казват, че са свикнали с военните условия.

"За жените в Украйна това е нашата душевна болка - за съпрузите ни, за децата ни, за бащите ни. Много бих искала това да приключи възможно най-бързо", каза диетологът Олга Бирко в Киев пред АФП.

"Да, разбира се, ние се научихме да живеем с това... сега войната е нашият живот", заяви Юрий Пасичник, 38-годишен бизнесмен.

"Мисля, че трябва да имаме повече оръжия, за да можем да изгоним този зъл дух от нашата земя и да започнем да възстановяваме нашата Украйна", посочи 51-годишният Костянтин Гофман.

Украйна се нуждае от почти половин трилион долара, за да възстанови градовете, разрушени от руската инвазия, според последните оценки на Световната банка, Европейския съюз, ООН и украинското правителство.

Украйна изчислява, че около 50 000 цивилни са били убити.

Снарядите се изчерпват

Нито една от страните не е посочила брой на загиналите и ранените военни, като и двете страни твърдят, че са нанесли огромни загуби.

През август 2023 г. "Ню Йорк Таймс" цитира американски официални лица, които оценяват военните загуби на Украйна на 70 000 убити и 100 000 до 120 000 ранени.

През декември изтекла информация от американското разузнаване сочи, че 315 000 руски войници са били убити или ранени.

На източния фронт моралът е нисък, тъй като превъзхожданите по численост и въоръжение украински войски отстъпват позиции на руските сили.

"Снарядите ни свършват, а руснаците продължават да идват. Много от нашите другари са ранени - или по-лошо. Всичко става все по-зле и по-зле", каза един от войниците край Бахмут, говорейки при условие за анонимност.

Москва масово увеличи производството на оръжия и получи безпилотни самолети от Иран, а Киев потвърди използването от Русия на севернокорейски ракети.

Зеленски заяви през декември, че военните искат да мобилизират още до 500 000 войници. Законопроектът за разширяване на мобилизацията предизвика широк обществен страх.

Конфликтът хвърли Русия в още по-голяма изолация от Запада, като Съединените щати и техните съюзници наложиха множество санкции.

Но Путин не се притеснява от последиците и приветства войниците като "истински национални герои".

Той използва годините на войната, за да повиши патриотизма и да предприеме още по-строги мерки срещу инакомислието, тъй като малцина се осмеляват да изразят несъгласие с войната.

Смъртта в затвора на опозиционния лидер Алексей Навални премахна заклетия противник на Путин и той със сигурност ще спечели нов мандат на изборите следващия месец.

По улиците на Москва повечето хора заявиха пред АФП, че подкрепят армията, която се бие в Украйна.

"Гордея се с нашите мъже", заяви 27-годишната Надежда, инженер по екология.

"Разбира се, че съм разтревожена за тях, но е приятно усещането, че се справят чудесно, че са там и се бият за страната ни", добави тя.

Един от малцината, които изразиха алтернативно мнение, беше Константин, учител по драматургия, работещ като сервитьор, който каза: "Аз съм против всяка война. Минаха две години и се ядосвам, че хората не могат да говорят помежду си и воюват". /БГНЕС