Украйна спира транзита на газ в Европа през една от станциите си, преминала под руски контрол

От сряда операторът на ГТС на Украйна (OGTS) спира транзита на газ за Европа през газоразпределителната станция Сохрановка в Луганска област.

Това се казва в съобщението на оператора, публикувано във вторник на сайта му.

„OGTS информира, че от 07:00 часа (08:00 часа българско време) на 11 май 2022 г. газът няма да се приема в украинската GTS във физическата точка на кръстовището Сохрановка“, се казва в съобщението. „Операторът съобщава за възникването на форсмажорни обстоятелства, които правят невъзможно по-нататъшното транспортиране на газ през ГИС „Сохрановка” и граничната компресорна станция (КС) „Новопсков”, които са под контрола на Русия.

Операторът отбелязва, че „компресорната станция „Новопсков” е първата от компресорните станции на украинската ГТС в Луганска област, през която преминава транзитно почти една трета от газа от Русия към Европа (до 32,6 милиона кубически метра на ден).

Компанията добавя, че "за да изпълни изцяло задълженията си за транзит към европейските партньори, е възможно временно прехвърляне на недостъпни мощности от физическата точка на връзката "Сохранивка" към физическата точка на връзката "Суджа", която се намира на територия, контролирана от Украйна. Компанията добави още, че в момента нейните служители не могат да "упражняват оперативен и технологичен контрол върху КС "Новопсков" и други активи, намиращи се в тези територии". /БГНЕС