Украйна иска "незабавно прекратяване на огъня" и изтегляне на Русия

В понеделник Украйна поиска незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски, докато нейната делегация пристигаше в Беларус за разговори с руските преговарящи на петия ден от офанзивата на Кремъл.

Делегацията на Украйна трябва да се срещне с руски представители за първите разговори след нахлуването на Москва, докато боевете за няколко украински града продължават, а руската рубла се срива.

Срещата ще се проведе точно от другата страна на границата в съседен Беларус - ключов съюзник на Кремъл, който позволи на руските войски да преминат, за да атакуват Украйна, съобщава АФП.

"Украинската делегация пристигна на украинско-беларуската граница, за да участва в преговори с представители на Руската федерация", се казва в изявление на украинското президентство.

"Основният въпрос на разговорите е незабавното прекратяване на огъня и изтеглянето на войските от Украйна".

В отделно изявление украинският президент Владимир Зеленски призова руските войски да изоставят техниката си и да напуснат бойното поле, за да спасят живота си, като заяви, че повече от 4500 руски войници вече са загубили живота си.

Той също така призова Европейския съюз да предостави на Украйна "незабавно" членство чрез специална процедура.

Руските държавни медии публикуваха видеозапис на украинските делегати, които пристигат с хеликоптер.

Леонид Слуцки, ръководител на комисията по международни въпроси в руския парламент, написа в Telegram: "Скоро ще започнем".

Преговорите се провеждат в момент, когато украинските сили оказват ожесточена съпротива на руската офанзива, ден след като президентът Владимир Путин нареди на своите началници на отбраната да приведат ядрените сили на страната в състояние на повишена готовност.

Украинската делегация включва министъра на отбраната Олексий Резников, както и заместник-министъра на външните работи Николай Точицки.

Срещата ще се проведе след телефонен разговор между Зеленски и президента на Беларус Александър Лукашенко.

Зеленски заяви, че е скептично настроен относно възможността за пробив.

"Както винаги: Не вярвам в резултата от тази среща, но нека опитат", каза той.

Първоначално Киев не желаеше да изпрати делегация в Беларус, като се има предвид ролята на страната като посредник при нападението на Русия срещу Украйна. /БГНЕС, АФП