Украйна и Дания подписаха 10-годишно споразумение в областта на сигурността

Володимир Зеленски и датския премиер Мете Фредериксен подписаха 10-годишно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между страните им.

Великобритания, Германия и Франция по-рано подписаха подобни споразумения за подпомагане на Украйна в отблъскването на руската агресия въз основа на ангажимента, поет от Г-7 през юли миналата година, съобщи „Киев Индипендънт“.

Дания е първата държава извън Г-7, която финализира сделката. Още на 22 февруари Копенхаген обяви, че подписва договора с Киев.

Сделката, сключена в навечерието на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия, предвижда 1,8 млрд. евро датска подкрепа за Украйна през 2024 г.

Датският фонд за подкрепа на Украйна също така е отпуснал 8,5 млрд. евро за периода 2023-2028 г.

Като един от лидерите на коалицията на изтребителите Копенхаген обеща да подкрепи усилията на съюзниците за снабдяване на Украйна със самолети F-16 и необходимото обучение.

Предвидени са също така разпоредби за подпомагане на развитието на военноморските сили на Украйна, усилия за разминиране и доставка от Дания на безпилотни летателни апарати, комуникационно оборудване и радари.

Сделката включва ангажимента на Копенхаген да подкрепи стремежа на Украйна към ЕС и НАТО, както и санкциите срещу Русия./БГНЕС