Уилям Бърнс: Войната в Украйна разяжда Путин

Войната на Русия в Украйна има "разяждащ" ефект върху руския президент Владимир Путин, заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, цитиран от АФП. Недоволството от конфликта създава "възможност, която се случва веднъж на поколение" за американската шпионска агенция.


В речта си пред фондация "Дичли" във Великобритания Бърнс нарече нахлуването на Путин в Украйна "най-непосредственото и остро геополитическо предизвикателство пред международния ред днес".

Обръщението дойде една седмица, след като ръководителят на група "Вагнер" Евгений Пригожин поведе силите си на кратък метеж срещу руското военно командване.

По този начин той обвини Русия, че е насочила силите му към смъртоносни ракетни удари в Украйна. Пригожин започна и широкомащабно противопоставяне на разказа на Москва за конфликта, като заяви, че той е започнал "за самореклама на група гадове" и че руските войски отстъпват в източната и южната част на Украйна.

"Влиянието на тези думи и действия ще продължи известно време, като ярко напомня за разяждащия ефект на войната на Путин върху собственото му общество и собствения му режим", каза Бърнс.

Той нарече войната "стратегически провал" за Москва, който е разкрил военни слабости, навредил е на икономиката и е подтикнал по-голямо и по-силно НАТО.

"Неудовлетвореността от войната ще продължи да гризе руското ръководство ... Това недоволство създава възможност за нас в ЦРУ, която се появява веднъж на поколение", каза той.

"Няма да я оставим да бъде пропиляна", добави той и отбеляза, че ЦРУ наскоро е публикувало в Telegram, за да съобщи на руснаците как да се свържат с ЦРУ чрез тъмната мрежа.

"През първата седмица имахме 2,5 милиона гледания и сме много отворени за бизнес".

Бърнс не спомена за неотдавнашното си пътуване до Украйна, където се срещна с колеги от разузнаването и с президента Володимир Зеленски. Посещението се състоя преди метежа на Пригожин.

В речта си шефът на разузнаването обърна внимание и на Китай, който той нарече "единствената страна, която има както намерението да промени международния ред, така и все повече икономическата, дипломатическата, военната и технологичната мощ да го направи".

Бърнс предупреди за "нарастващите репресии на китайския президент Си Дзинпин у дома и агресивността му в чужбина" и заяви, че ЦРУ е създало мисионерски център, фокусиран изключително върху азиатската сила, и е увеличило повече от два пъти процента от общия бюджет за дейности в Китай. /БГНЕС