„Уембли“ приема финала на Шампионска лига през 2024

„Уембли“ ще приеме финала на Шампионска лига през 2024 година независимо от проблемите с публиката, които помрачиха финала на Евро 2020 миналата неделя.

"Уембли" отново ще приеме финал в ШЛ след 2013-а година.

За последно Националният стадион на Англия прие спора за най-престижния европейски клубен турнир преди осем години, когато Байерн Мюнхен надви Борусия Дортмунд с 2:1. Стадион „Ататюрк“ в Истанбул получи домакинството на финала през 2023 като компенсация на УЕФА към Турция. Стадионът трябваше да приеме финалите през 2020 и 2021 съответно, но и двата бяха преместени за Лисабон и Порто респективно поради пандемията от коронавирус.

След преместването на финала на Шампионска лига 2021 от Истанбул в Порто беше решено стадион „Ататюрк“ да приеме спора за трофея в турнира през 2023“, се казва в изявление на УЕФА. В резултат на това, „Алианц Арена“ ще домакинства на финала през 2025, а не през 2023 – изданието през 2022 ще бъде прието от Санкт Петербург в Русия.

Дъблин и Билбао не успяха да домакинстват на мачове от Евро 2020 и също бяха компенсирани от Европейската футболна централа. УЕФА даде финала на Лига Европа на Дъблин през 2024, а Билбао ще приеме финала на женската Шампионска лига през 2024 и Лига Европа година по-късно.

След оттеглянето на правата за домакинство на два от първоначалните домакини на мачове от Евро 2020, Изпълнителният комитет на УЕФА одобри споразумение, което включва провеждането на бъдещи финали от европейските клубни турнири, осъзнавайки усилията и финансовите инвестиции от двата града в подготовката за надпреварата“, продължи съобщението на УЕФА. /БГНЕС