УЕФА започва дисциплинарно разследване срещу Ювентус, Барселона и Реал

УЕФА е започнала дисциплинарно разследване срещу Ювентус, Барселона и Реал Мадрид, след като трите гранда не се оттеглиха от плановете за нова европейска Суперлига.

Флорентино Перес бе обявен за президент на ЕСЛ.

Девет от първоначалните 12 клуба, които обявиха намерението си да се присъединят към проекта, който претърпя провал, се ангажираха отново към УЕФА, но останалите три разкритикуваха Европейската футболна централа за отношението към тях в последните седмици. В събота, в свое съвместно изявление, Юве, Барса и Реал заявиха, че са под „нетолерантно“ напрежение да възстановят добрите си взаимоотношения с УЕФА и обещаха да продължат с опитите за създаване на ЕСЛ, независимо от факта, че идеята бе широко разкритикувана от футболната общественост.

Ден преди това, деветте други клуба – които включват т.нар. „топ 6“ на Висшата лига, приеха значителни санкции, включително комбиниран принос от близо 13.5 млн. паунда за различни „каузи на добра воля“, като детскo-юношески футбол. Освен това 5% от приходите им от европейските клубни турнири ще бъдат удържани от УЕФА следващия сезон, като са изправени пред солени глоби, ако се опитат да направят отново нещо подобно. Новото разследване може да доведе дори до изхвърлянето на трите въпросни клуба от Шампионска лига догодина.

И трите бяха водещи в създаването на проекта за ЕСЛ, докато президентите на Ювентус и Реал Мадрид съответно Андреа Аниели и Флорентино Перес публично защитиха предложенията си. /БГНЕС