УЕФА за България – Унгария: Препоръката на властите беше мачът да се премести извън София

От администрацията на Европейската футболна централа (УЕФА) дадоха разяснение за тяхната позиция относно европейската квалификация между България и Унгария на 16 ноември, която завърши при равенство 2:2.


Припомняме, че преди изиграването на срещата имаше сериозни полемики относно това къде да се проведе двубоят. На фона на мача, в центъра на столицата се разиграха батални сцени между полиция и протестиращи срещу сегашното ръководство на Българския футболен съюз.

От УЕФА заявиха пред Sportal.bg, че решението да се премести първоначално мачът за стадион „Христо Ботев“ в Пловдив е било тяхно, по препоръка от компетентните органи на реда.

Ето какво се казва в позицията на Европейската централа:

„УЕФА беше информирана от Българския футболен съюз за притесненията, изразени от компетентните органи относно организирането на мача от европейските квалификации между България – Унгария.

Тяхната оценка на риска подчерта възможността за широкомащабни протести на и около стадиона, които биха могли да повлияят на правилното протичане и приключване на мача.

Препоръката на властите беше мачът да се премести извън София. Отчитайки тези опасения и след собствена задълбочена оценка на риска, администрацията на УЕФА взе решение в съответствие с Регламента на Европейското първенство по футбол на УЕФА да премести мястото на мача в Пловдив, в съгласие с всички страни.

След решение на местните власти в Пловдив за отменяне на разрешението им за домакинство на мача, администрацията на УЕФА отново се срещна с БФС и инстанциите, отговорни за обществения ред в София, за да разгледат ситуацията.

Тъй като съответните местни власти потвърдиха, че мачът може да се проведе отново в София, при условие че е без публика, администрацията на УЕФА, съгласно чл. 28 от регламента на състезанието потвърди, че мачът ще се проведе при закрити врати на Националния стадион "Васил Левски".

УЕФА ще продължи да следи ситуацията и да поддържа комуникация с администрацията на БФС.

По нашия стандартен протокол можем да потвърдим, че наши представители ще присъстват на предстоящите президентски избори“.

От УЕФА визират предстоящия изборен Конгрес на родната централа, който ще се проведе през следващата 2024 година. Точна дата и дневен ред на Общото събрание ще бъдат обявени на заседанието на Изпълнителния комитет на 6 декември. По-рано тази седмица, Борислав Михайлов хвърли оставка като президент на БФС, но все още не е ясно дали ще се кандидатира за нов мандат и дали оставката му ще бъде гласувана на Конгреса, който се очаква да бъде в средата на март догодина. /БГНЕС