Учените откриха „огърлица“ от струпвания на млади звезди

„Огърлица“ от млади звездни струпвания, разположени на около 3,8 милиарда светлинни години от Земята, може да са се образували след изключително мощно изхвърляне от „чудовищна“ черна дупка.


Британският в. „Индипендънт“ пише, че междугалактическата "огърлица" с шарка от звезди, наподобяващи мъниста на връв, се намира в масивен клъстер от галактики, известен като SDSS J1531. В центъра на този гигантски клъстер се сливат две най-големи галактики, заобиколени от 19 големи клъстера на пламтящи малки звезди. Изображенията на този небесен „орнамент“ бяха заснети за първи път през 2014 г. с помощта на космическия телескоп „Хъбъл“ на НАСА.

Сега астрономите смятат, че се е формирал от масивен изтичащ поток, който е еквивалентен на енергията, освободена от милиарди слънчеви звезди, експлодиращи заедно, и е изхвърлен от свръхмасивна черна дупка преди около 4 милиарда години. Този поток е изтласкал горещия газ около SDSS J1531 и е създал гигантска кухина, подобна на балон.

Д-р Тимъти Дейвис от Училището по физика и астрономия на университета в Кардиф каза: "Като балон във вода, тази кухина се издига през горещ газ. Перлички (от звездни струпвания) се образуват, когато газът се свие пред мехура, позволявайки на материала да охлаждат и образуват звездни струпвания", разположени на равно разстояние едни от други".

Това може също да хвърли светлина върху това как черните дупки действат като "космически термостати", които улавят газ в галактически клъстери, според авторите на работата, публикувана в Astrophysical Journal. „Изригванията на черни дупки, като това, което помогна за създаването на суперклъстерите в SDSS J1531, се предвижда да играят много важна роля в поддържането на температурата на газа в галактическите клъстери. Намирането на такива ясни доказателства за този процес ни позволява да разберем въздействието на чудовището черни дупки върху околната среда", отбеляза д-р Дейвис. Като част от изследването екипът анализира данни от рентгенови и оптични радиотелескопи и реконструира последователността от космически събития.

Аспиранътът Осасе Оморуи, който ръководи изследването в Центъра за астрофизика, съвместно усилие между Смитсонианската астрофизична обсерватория и обсерваторията на Харвардския колеж в САЩ, каза: „Ние вече разглеждаме тази система, както е съществувала преди четири милиарда години, малко след образуването на Земята. Тази система очевидно има много активна черна дупка, която е изригвала многократно“.

Д-р Тимъти Дейвис посочи: „Тази древна кухина, фосил на черна дупка, ни разказва за ключово събитие, случило се почти 200 милиона години по-рано в историята на клъстера“.

Потокът генерира радио и рентгенови вълни, които са записани от рентгеновата обсерватория Чандра и радиотелескопа LOFAR. Екипът проследи плътен газ близо до центъра на SDSS J1531, откривайки "крила" на ярко рентгеново излъчване в ръба на кухината, каза екипът.

Д-р Дейвис твърди, че „тази система очевидно има много активна черна дупка, която многократно изригва и има дълбок ефект върху газа около нея. Открихме димящ пистолет тук и виждаме неговия ефект“.

Изследователите досега са успели да открият само един поток, но черните дупки обикновено изпускат два - в противоположни посоки. Учените смятат, че радио и рентгеновите сигнали, наблюдавани по-далеч, може да са останки от втория поток. Екипът каза, че са необходими повече наблюдения, за да се потвърди, въпреки че "доказателствата за това огромно изригване са много силни".

По-рано учените от НАСА са разбрали природата на мистериозните радиоизригвания от дълбокия Космос. /БГНЕС