Ученици се учат да опазват природата в Лозенската планина

След две години пандемия забелязвам една тенденция за свикване на децата да се застояват повече вкъщи. Именно това е основната причина, поради която организираме нещо подобно, а именно в близост до София децата да открият какви възможности имат за спорт, за туризъм, за разходки и за прекарване на време заедно, било то със свои съученици или връстници, така и с възрастни. И също така да ги подтикнем към това да съхранят това, с което разполагаме като природни дадености.

Това каза в интервю за БГНЕС Костадин Соколов, учител по немски език и един от организаторите на проекта "Пешеходен туризъм, планинско ориентиране и правилно поведение сред природата за ученици в Лозенска планина".

Проектът е организиран от Спортен клуб "Спортист Лозен" и Българска федерация "Спорт за всички" и неговата цел е да предостави възможност на младите, но и не само, да се запознаят с Лозенската планина и да открият какви възможности има в нея за практикуване на туризъм и на спорт. "Самият проект е финансиран от Столична община по Програмата за развитие на физическото възпитание и спорт за 2022 г.", каза Соколов.

Костадин Соколов

Това е пети преход за последния месец. Организаторът сподели, че се очаква в него да се включат около 30 участници, които в хубавото есенно време да се насладят както на прекрасни гледки, така и да научат много нови неща относно правилното поведение в планината и оказването на първа помощ.

На въпроса децата на каква възраст най-често проявяват желание за планински туризъм, Соколов обясни, че се забелязва такава тенденция най-вече при децата от предучилищна възраст до 5.клас. "В момента, в който влизат в пубертета се забелязва една доловима апатия въобще към организирането на каквито и да е съвместни дейности", подчерта той.

"Разбира се, това за нас е едно предизвикателство да насочим усилията си в работа с деца, с ученици именно в тази възраст от 6. до 9. — 10. клас, защото там очевидно има залежаване, не толкова добра физическа подготовка, така че работим в тази посока", каза още организаторът.

Планинският водач Мартин Бъчваров преди 7 години завършва курс за планинско водене, като от 5 — 6 години работи с деца. Неговата цел е да се опита да накара децата да обърнат малко повече поглед към планината и да се откъснат от компютрите вкъщи.

Той обясни, че повечето деца, които участват в прехода, са от Лозен, но не всички знаят абсолютно всяка една пътека и всичките красиви места. "Имаме скрити пещери, разни позабравени паметници и чешми, които могат да видят. И идеята на проекта като цяло е да ги запознаем с нещата, които има в планината, да ги ценят, да не ги приемат само за даденост, как да ги опазим, защото за съжаление се случва така, че има хора, които не разбират как да се държат в планината", заяви планинският водач.

Бъчваров уточни, че се опитва да покаже на учениците и как да оцеляват, да имат знания какво да направят в гръмотевични бури, и как да се държат с животните.

"С децата е много забавно, когато ги питат кое е най-страшното нещо и кое е най-опасното — винаги са мечките, вълците и т.н. Но истината е, че ние им казваме как отиваме при тях на гости и всъщност, ако се държим на разстояние от тях, няма да има никакви проблеми", добави той.

Мартин Бъчваров

На децата се предоставя и конспект за информация за флората и фауната в Лозенската планина.

Специфичното за Лозенската планина е, че тя е сравнително ниска за България, но е много близка до столицата и има страхотни гледки. "Ние имаме от малки животни, бозайници, до сърни и сръндаци, дори и мечки минават през планината. Просто е хубава ниска планина със страшно богата флора и фауна", каза още Бъчваров./БГНЕС

Тагове: