Учени: Тиранозавър рекс е имал устни

За разлика от популярните им изображения, включително в популярни филми като "Джурасик парк", тиранозавърът рекс и неговите роднини почти сигурно не са имали изпъкнали, масивни зъби, а динозавърски еквивалент на устни, сочат нови изследвания. Те нанасят тежък удар върху класическия образ на свирепото същество.

Зъбите на Тирекс и други големи тероподи вероятно са били покрити с люспести устни, заключава изследване, публикувано в списание "Science". Зъбите на динозаврите не са стърчали, когато устата им е била затворена, и дори при широко отворена захапка е можело да се видят само върховете им, установяват учените.

Изследването е най-новото в дългия спор за това как наистина е изглеждала устата на месоядните динозаври.

"Някои смятат, че зъбите на хищниците са били твърде големи, за да се поберат в устата им", казва авторът на изследването Томас Кълън, палеонтолог от университета "Обърн" в Алабама.

Когато обаче изследователите сравнили черепи на динозаври и живи влечуги, те установили, че това не е така. Някои големи гущери всъщност имат по-големи зъби от тиранозавъра в сравнение с размера на черепа си и все още могат да ги поберат под люспестите устни, каза Кълън.

Учените откриват и следи от модел на износване на зъбните повърхности.

При същества като крокодилите, чиито зъби стърчат от устата, откритата част се износва бързо - "сякаш някой е изпилил зъба с шлайфмашина", казва друг автор на изследването Марк Уитън, палеохудожник от английския университет в Портсмут.

Но когато изследователите анализирали зъб от дасплетозавър - роднина на Tиранозавъра, те установили, че той е в добро състояние и не показва този неравномерен модел на увреждане.

С тези доказателства и други улики от анатомията на динозаврите изследването дава добра аргументация за устните на тиранозаврите, казва палеонтологът от Университета на Мериленд Томас Холц, който не е участвал в изследването. Все пак "не става дума за целуващи устни", посочи той - те вероятно са били тънки и люспести като тези на комодския варан.

Това не е първият случай, в който нашите представи за динозаврите са поставени под въпрос: Други изследвания показват, че тиранозавър рекс е бил по-изгърбен, отколкото сме смятали, и че свирепите велосираптори вероятно са имали пера. По-голямата част от това, което знаем за динозаврите, идва от техните кости, но е по-трудно да се получат ясни отговори за меките тъкани като кожата, които обикновено не са запазени като вкаменелости.

"Добавянето на устни може да накара динозаврите да изглеждат малко по-малко свирепи, но също така ще ги прави по-реалистични", отбелязва Уитън.

"Всъщност не виждате чудовище", каза той. "Виждате просто животно", допълва ученият./БГНЕС

Вашингтон / САЩ