Учени предвиждат земетресения чрез изображения от космоса

Руски и американски учени съвместно са разработили автоматизирана система за наблюдение на симптомите на земетресения чрез сателитни снимки, каза Сергей Рулинец, главен изследовател в Института за космически изследвания на Руската академия на науките пред РИА Новости.

„Разработена е автоматизирана технология за идентифициране на аномалии чрез съществуващите изображения от метеорологичните космически кораби. Въпреки това, за да се анализират входящите данни, е необходима отделна услуга, която не се среща в никоя страна по света“, каза ученият.

Според него необичайни йоносферни аномалии над райони, в които впоследствие са възникнали земетресения, са били забелязани за първи път от съветските учени чрез анализ на данни от спътника Intercosmos-19 през 80-те години.

"Подобни аномалии са възниквали няколко дни преди земетресението. В зависимост от времето през деня и други геофизични условия могат да се наблюдават и положителни и отрицателни аномалии. Разработени са технологии за автоматично разпознаване на такива аномалии в йоносферата, които се появяват преди земетресенията", каза Рулинец.

Според него впоследствие учените регистрират появата на топлинни аномалии в зоните на сеизмична активност, които могат да бъдат открити и от спътници. Аномалиите възникват на различни височини - от повърхността на земята до горния ръб на облаците. „Самите аномалии не са обяснени с никакви други събития“, казва ученият.

В резултат руските и американските учени съвместно разработиха физически модел на симптомите на земетресения, както и методи за тяхното откриване от сателитни снимки, обясни ученият./БГНЕС