Учени откриха начин да използват червееви дупки за междугалактическо пътуване

Изследователи от Бристолския университет изказват предположението, че червеевите дупки могат да се използват като компютри без обмен, превръщайки ги по същество в суперкомпютри с квантова мощност, които надхвърлят времето и пространството, съобщи “Giant freaking robot”.

Нещата от научнофантастични филми като "Интерстелар" или "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта" от MCU се доближават до реалността. Според „Вайс“ учени проучват възможността за създаване на суперкомпютър, който ще им позволи да изпращат информация през червееви дупки, отваряйки вратата към възможни форми на междугалактическо пътуване.

Статията до голяма степен се позовава на работата на квантовия физик и почетен научен сътрудник в Лабораторията за квантови инженерни технологии към Бристолския университет Хатим Салих. Салих предлага да се създаде квантов компютър от следващо ниво "без обмен", като се използват съществуващи технологии и компоненти.

Те биха позволили на учените да създават червееви дупки, използвайки процеса на контрапортация. Салих смята, че той може да бъде създаден "в рамките на следващите три-четири години", което означава, че първите експерименти с червееви дупки могат да се случат в рамките на това десетилетие.

Червеевите дупки са хипотетични структури, които могат да свързват две точки от пространство-времето и отдавна са обект на увлечение както за учените, така и за любителите на научната фантастика. Те са хипотетични, защото никой не е успял да създаде такава структура в лаборатория или дори да я идентифицира в реалния живот.

За разлика от квантовата физика във филми като "Ант-Мен и Осата: Квантомания“, учените разполагат с инструменти за експериментиране с технологията за създаване на червееви дупки през следващите няколко години.

Предложените от Салих експерименти се основават на използването на контрапортация за изпращане на информация през червееви дупки от една точка в пространство-времето до друга. Контрапортацията е портманто от фразите "контрафактична комуникация" и "транспорт" и е терминът, който Салих използва, за да обясни някои от процесите, които стоят зад изпращането на информация през червееви дупки, и основата на безобменните изчисления.

Контрапортацията е начин за изпращане на информация между две точки, без да се разменят никакви частици. Концепцията за това е аналогична на следния сценарий: ако някой ме помоли да вдигна ръка, ако искам да участвам в час, и аз не вдигна ръка, това сигнализира на питащия, че може би не искам да участвам, и всичко това, без да се налага да изразходвам каквато и да е енергия или да обменям каквато и да е вербална комуникация. На практика липсата ми на комуникация сама по себе си е форма на контрафактическа комуникация, или комуникация без изпращане на информация.

Учените работят върху подобен процес, наречен квантово пренасяне. Той включва заплитане на два обекта, за да се копират и пренасочат през пространството или червеевите дупки. Контрапортацията е подобна на квантовата телепортация, но без заплитане, което би довело до познатия ни вид телепортация, при която един обект изчезва на едно място и се появява отново на друго, без да бъде кодиран, унищожен или реконструиран.

Концепцията за квантов компютър без обмен зависи от контрапортацията и от промяната в начина, по който учените мислят за изчисленията: вместо да се фокусира върху по-бързи изчисления, компютърът без обмен ще се фокусира върху изчисления без обмен на частици чрез входове, което ще позволи изчисления, които традиционните квантови изчисления не позволяват.

Това би се осъществило чрез обмен на квибити, които са квантови битове информация, работещи подобно на двоичните битове, използвани от сегашните компютри. Този вид изчисления биха били ключът към създаването на червееви дупки и първата стъпка към разгадаването на някои от загадките на междугалактическите пътувания.

Този проект повдига сериозни въпроси за физиката и етиката на експериментите. Ако учените действително успеят да изпратят информация от едната страна на червеева дупка до другата чрез използване на контрапортация, какво ще последва? Макар и ужасяващи и напомнящи за началото на някой ужасяващ научен експеримент, който се е объркал, този вид експерименти могат да дадат ключов поглед върху това как разбираме физиката и Вселената, както я възприемаме. /БГНЕС