Учени намериха кит-убиец на 43 милиона години

„Това би могло да убие всяко създание, което му се изпречи на пътя", казват египетски учени, които са открили нова вкаменелост от кит-убиец от долината на китовете в Африка.

Египетски учени са идентифицирали нов вид праисторически кит от вкаменелости, за които се смята, че са на поне 43 милиона години.

Древната вкаменелост, открита в западната част на пустинята на Египет през 2008 г., е кръстена Phiomicetus Anubis, по името на бог на смъртта в древен Египет.

Четириногият кит, който е от семейството на протецетидите, са изчезнали полуводни китове, живели преди 34 до 59 милиона години.

Професор Хешам Салам от университета Мансура в Египет, водещ палеонтолог, изследвал вкаменелостта, казва, че съществото е уникално заради начина, по който се е адаптирало за лов на суша и в морето - характеристики, които го отличават сред другите вкаменелости на китове.

„Избрахме името Анубис, защото имаше силно и смъртоносно ухапване“, каза професор Салам.

Другите черти на съществото включват удължен череп и муцуна. Неговият остър слух и острото обоняние означават, че той е месояден, може да ловува, и да дъвче, казват изследователите. Животното е било дълго приблизително 2,7 м. и е тежало около 600 кг.

Професор Салам каза, че екипът му е започнал да изследва вкаменелостите чак през 2017 г., защото е искал да събере най-добрите и най-талантливите египетски палеонтолози за изследването. /БГНЕС