UBS пристъпва към " трудна" интеграция на „Credit Suisse“

UBS съобщи, че е финализирала поглъщането на бившия си съперник „Credit Suisse“, като по този начин открива пътя към тежката задача за интеграция, която ще бъде внимателно наблюдавана от клиентите, служителите и швейцарските политически лидери.


В петък ръководителят на UBS Серджо Ермоти предупреди, че предстоящите месеци вероятно ще бъдат "трудни", като заяви, че ръководената от правителството операция ще изисква "вълни" от трудни решения, особено по отношение на заетостта.

"Финализирахме законното придобиване на Credit Suisse", заяви банката в отворено писмо, публикувано във вестник NZZ, наричайки го "началото на историческа нова глава".

UBS, водещата банка в страната, беше принудена да сключи сделка, за да предотврати фалита на своя конкурент с потенциално катастрофални последици за световната финансова система, но не изчака съобщението, за да започне да се подготвя за поглъщането на „Credit Suisse“.

"От понеделник нататък UBS може да започне да действа проактивно", заяви пред АФП Андреас Вендити, финансов анализатор от Vontobel.

UBS се подготвя от средата на март и вече има представа за това какво иска да запази, закрие или продаде, но е била "ограничена в това, което може да направи", докато сливането не бъде потвърдено, каза Вендити.

Сливането на двете най-големи швейцарски банки ще бъде сложно както от техническа, така и от политическа гледна точка и ще доведе до създаването на мегабанка, каквато швейцарците не са виждали досега - размер, който притеснява политическите лидери.

Хиляди работни места могат да бъдат изгубени поради припокриване на операции.

Но според Томас Джордан, председател на Швейцарската национална банка, няма друго решение.

"Разбира се, жалко е, че е останала само една (голяма банка). Но съм сигурен, че ако поглъщането от страна на UBS не беше успяло, щеше да има международна финансова криза", каза той в неделя в интервю за седмичника „Зонтагсцайтунг“.

„Задържане на талантите“


„Credit Suisse“ рискуваше да потъне, когато цените на акциите ѝ се сринаха с над 30% по време на търговията на 15 март, след като трима регионални кредитори в САЩ фалираха.

Швейцарското правителство, централната банка и финансовите регулатори се намесиха и принудиха UBS да извърши поглъщане на стойност 3,25 млрд. долара, обявено на 19 март.

Сделката включва гаранции за UBS в случай, че в шкафовете на „Credit Suisse“ бъдат открити неприятни изненади.

UBS и швейцарското правителство подписаха в петък договора за гаранции, които могат да достигнат до 9 млрд. швейцарски франка (9,85 млрд. долара), ако загубите надхвърлят 5 млрд. франка.

Много въпроси, свързани със сливането, остават без отговор, но Вендити заяви, че картината ще бъде по-ясна след излизането на финансовите резултати за второто тримесечие.

UBS отложи датата на публикуването им с повече от месец до 31 август.

Ипек Озкардеская, анализатор в „Swissquote Bank“, заяви, че "задържането на талантите" ще бъде едно от най-големите предизвикателства, тъй като напускането на служители се увеличава в условията на опасения от съкращения.

От политическа гледна точка финансовите регулатори FINMA "трябва да се погрижат да защитят конкуренцията, което може да наложи евентуално отделяне на някои бизнес единици", каза Озкардеская пред АФП.

Правителството и централната банка освободиха около 259 млрд. швейцарски франка ликвидност, за да улеснят поглъщането.

"Длъжни сме да гарантираме пред младите хора на тази страна, че подобна криза няма да се повтори", заяви в сряда Дамиен Котие, парламентарен лидер на дясноцентристката партия "Либерали", в долната камара на Националния съвет. /БГНЕС