Убийство на браздата: Застреляха наш полицай на границата с Турция

Български граничен полицай бе убит при изпълняване на служебните си ангажименти на границата в района на село Голям Дервент, недалеч от Елхово, предава репортер на БГНЕС.

Стрелбата, произведена от другата страна на граница, е извършена от каналджии, вечерта в понеделник, 7 ноември. Служителят на Гранична полиция, младши инспектор Петър Бъчваров, загива на място, а военнослужещият с него, успява да се оттегли.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев замина веднага за Елхово, а днешният професионален празник на полицията бе отменен.

„Ще вземем всички необходими мерки по отношение на сигурността на нашия личен състав“, заяви Иван Демерджиев. Той, заедно с главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров внесоха малко повече подробности по случая и призоваха депутатите за по-строги наказания за каналджийство.

„Слизайки от служебния автомобил, полицаят насочил фенер към среза (в оградното съоръжение – бел. ред.), последвал веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, при който служителят на МВР е загинал. Колегата му от МО успял да се прикрие зад превозното средство, по него започнала стрелба, той отвърнал със служебното си оръжие, по негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела. Групата, която е произвела изстрелите, се е оттеглила към вътрешността на Турция. Осъществен е контакт с турските власти, предприети са действия за установяване на извършителите”, обясни Демерджиев.

„Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие с цел безопасност на служителите“, заяви главният секретар на МВР.

„Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето за служителите ни. При ескалираща агресия, която включва използването на огнестрелно оръжие, ще отговорим с необходимата сила и ви уверявам, че ако има инциденти на границата, няма да са в посока на нашите служители“, каза още Демерджиев.

Случаят коментира и главният прокурор Иван Гешев, и неговият заместник Борислав Сарафов:

Вече сме в комуникация с турската прокуратура и още днес ще изпратим молба за правна помощ, съобщи Сарафов. Той престъплението на границата като терористичен акт.

Иван Гешев пък заяви, че прокуратурата ще подкрепи всички усилия на институциите за борба с престъпността и нелегалната миграция.

Външно министерство също реагира.

Заместник-министърът на външните работи Константин Коджабашев покани за среща посланика на Република Турция в София Айлин Секизкьок, за да се търси съдействие, а и българските власти да изразят безпокойство от случващото се от двете страни на границата.

Не закъсня и реакцията на турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Чрез публикация в Twitter, публикувана и в сайта на министерството, той каза, че инцидентът ги е разтресъл дълбоко. Сойлу информира, че вече е говорил с Демерджиев и единодушно са взели решение да работим съвместно по случая, за да се изясни всичко.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов още сутринта каза, че оградата по границата, която е представена като китайска стена и за която са дадени 200 милиона, не е надеждно съоръжение. Той заяви, че трябва да се мисли за ново преградно съоръжение, което да е бетоново и с височина над 3 метра.

Колкото и да е трудно, ние се справяме с охраната на границата, за съжаление не се справихме с опазването на човешкия живот. За мен това е криминален случай, свързан с каналджии, коментира Стоянов.

Според бившия вътрешен министър, сега депутат от "Продължаваме промяната" Бойко Рашков трябват разговори с турската страна, да се засили контрола.

"Защото в някои моменти хората се движат напълно необезпокоявано и преминават нашата граница. Това на този етап е единственото, което може да се направи. Не трябва да се търси вина тук, а трябва да се търси съдействие от турска страна, да се разследва съвместно, за да се разбере кой е убиецът”, коментира още Рашков.

Атанас Атанасов от ДБ смята, че проблемът е в неправилно изградените съоръжения. “Не е дотолкова проблем размерът на наказанията, а в това да се разкрият престъпленията и извършителите. За пореден път става ясно, че съоръженията са некачествени и оттам идва проблемът”. заяви още той.

“С времето координацията, която имахме се изгуби и това са резултатите. Трябва промяна в законодателството и да се направят стъпки за по-добро партньорство с двете държави”, коментира Даниел Митов от ГЕРБ.

Стефан Янев от "Български възход" също коментира жестокия инцидент край Елхово.

“Днес трябва да си зададем въпроса дали да продължава тази система на командироване на служителите на МВР или е крайно време държавата от гледна точка на изпълнителната или законодателната власт да направят така, че охраняването да бъде извършвано от специализирани хора от състава на Министерството на отбраната и тяхната дейност да бъде увеличена с определен бюджет. Разбира се, това включва цялостна техническа подготовка, тренировка на тези хора и изпълнение на задачите с целия този комплекс от мерки, които трябва да се проведат. Предполагам, че такъв дебат както в комисиите в Парламента, така и в МС, е необходим", допълни Янев. /БГНЕС