Туск иска Полша да се присъедини към инициативата "Европейски небесен щит"

Доналд Туск заяви, че иска Полша да се присъедини към Европейската инициатива "Европейски небесен щит", след като президентът Анджей Дуда омаловажи идеята.


Полският министър-председател Доналд Туск заяви, че иска да се присъедини към инициативата "Европейски небесен щит" (ESSI), опровергавайки по-ранно изявление на президента Анджей Дуда, съобщават медиите.

Идеята за европейски противоракетен щит беше представена в края на август 2022 г. в Полша от германския канцлер Олаф Шолц.

Двадесет и една държави са заявили своето участие. През февруари участието си в програмата заявиха Турция и Гърция.

Системата за противовъздушна отбрана, която в момента се подготвя от Полша, се състои основно от системи със среден и малък обсег на действие, докато европейският небесен щит предполага и закупуването на системи с голям обсег на действие.

По-рано във вторник Дуда разкритикува програмата и я нарече "германски бизнес проект".

Ръководителят на президентското Бюро за национална сигурност Яцек Сивиера заяви, че "е невъзможно да се изгради европейски купол без радарни компоненти на източния фланг на НАТО".

Полша първоначално не се присъедини към европейската програма. Заместник-министърът на националната отбрана в предишното правителство, ръководено от "Право и справедливост" (ПиС), Войчех Скуркевич, твърдеше, че противоракетната отбрана на Полша трябва да се основава предимно на системите Narew - зенитно-ракетни комплекси с малък обсег; и Wisla, базирана на системите Patriot с ракети PAC-3 MSE на американската компания Lockheed Martin.

Конфликтът между ръководеното от Туск правителство и съюзения с ПиС президент е характерна черта на полската политика от изборите миналата есен.

Правителството на Туск заяви, че иска да бъде ключова част от развитието на независим европейски военен потенциал след протакането от страна на САЩ по отношение на помощта за Украйна и възможността за победа на Доналд Тръмп на американските избори по-късно тази година, което според някои може да подкопае единството на НАТО./БГНЕС