Туск: ЕС да не предава проевропейските британски избиратели

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова евродепутатите да останат отворени за дълго отлагане на Брекзит, докато Великобритания преосмисля позицията си, като ги призова да не "предават" проевропейските избиратели във Великобритания.

"Казах, че трябва да бъдем отворени за продължително отлагане, ако Обединеното кралство желае да преосмисли стратегията си за Брекзит, което, разбира се, би означавало участието на Великобритания в изборите за Европейски парламент," каза Туск.

"И тогава имаше гласове, които казваха, че това ще бъде вредно или неудобно за някои от вас. Позволете ми да бъда ясен, че такова мислене е неприемливо," каза той в Страсбург.

На европейската среща на върха миналата седмица лидерите на ЕС се договориха да отложат деня на напускането на Великобритания от блока с три седмици до 12 април, докато премиерът Тереза Мей се бори да ратифицира договора за оттегляне.

Но мнозина на континента – на първо място президентът на Франция Еманюел Макрон - се противопоставят на по-дълъг срок, загрижени, че това ще подкопае изборите за Европейски парламент на 23 май.

Ако Великобритания все още е член на ЕС на тази дата, тя ще трябва да вземе участие в гласуването, а споровете около Брекзит ще продължат да тежат в европейския политически дневен ред в продължение на месеци или години.

Туск, който подчерта, че изразява личното си становище, призова Европейския парламент да запази вярата си в тези британски гласоподаватели, които все още се надяват на по-дълго забавяне или дори промяна на решението за Брекзит. "Не можете да предадете шестте милиона души, които са подписали петицията за отмяна на член 50, един милион души, които са излезли за вот на народ, или все по-голямото мнозинство от хората, които искат да останат в Европейския съюз," заяви Туск.

Стотици хиляди проевропейски британски гласоподаватели излязоха в Лондон в събота, а онлайн петиция, призоваваща правителството да отмени Брекзит, събра 5.8 милиона подписа.

"Те могат да смятат, че не са достатъчно представени от парламента на Обединеното кралство, но трябва да чувстват, че са представени от вас в тази зала, защото са европейци", каза Туск. /БГНЕС