Турция пред исторически избор: съревнование между две визии за бъдещето на страната

На 14 май около 64 милиона турски граждани, както в страната, така и в чужбина, ще се отправят към избирателните секции, за да изберат 13-ия президент на Турция и всички 600 членове на парламента.

Първоначално беше потвърдено участието на четирима кандидати за президент в предстоящия вот: Реджеп Тайип Ердоган, Кемал Кълъчдароглу, Мухарем Индже и крайнодесният кандидат Синан Оган. В четвъртък следобед бе обявено, че Индже се отказва от надпреварата. Очакванията са, че основната битка ще бъде между лидерите на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган и на Народнорепубликанската партия (НРП) Кълъчдароглу.

Ердоган срещу Кълъчдароглу

Кандидатът на опозицията спечели подкрепата на останалите петима лидери на опозиционния алианс от шест партии, както и на кметовете на два големи града - Истанбул и Анкара.

Коалицията обеща да обърне тенденцията на отстъпление от демокрацията и репресиите срещу свободата на словото и инакомислието при Ердоган, като се стреми да премахне въведената от него мощна президентска система, която концентрира огромна власт в ръцете му.

Висшият избирателен съвет (YSK) на Турция публикува окончателния списък на кандидатите за депутати, които ще се кандидатират на 14 май. За място в 600-членния Меджлис (парламент) ще се състезават 24 политически партии и 151 независими кандидат-депутати.

Посланията

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е на власт от 20 години и използва харизмата си, за да постигне многобройни победи.

Той се стреми към нов мандат на изборите на 14 май по случай стогодишнината на Република Турция, след като години наред доминираше турския политически пейзаж като министър-председател и президент

Тези избори на 14 май обаче може да се окажат най-трудните за него, тъй като се провеждат в момент, когато Турция е изправена пред икономически сътресения и висока инфлация.

Президентът намали агресивно лихвените проценти като част от своя нестандартен икономически подход. Тези съкращения доведоха до 24-годишен връх на инфлацията от над 85 % през октомври, след което през март тя спадна до близо 50 %. Последвалата криза на издръжката на живота обхвана турските домакинства и сви доходите и спестяванията.

Освен това турският лидер се сблъсква и с недоволство заради реакцията на кабинета му на опустошителното земетресение през февруари, при което загинаха над 48 000 души в страната и бяха разрушени над 100 000 сгради и домове.

Правителството на Ердоган беше критикувано за слабата си реакция на бедствието и за това, че не е подготвило страната за мащабно земетресение. Самият той призна, че е имало недостатъци в първите дни на земетресението през февруари, но настоя, че ситуацията бързо е била овладяна.

На изборите, които ще се проведат в Турция на 14 май, ще се наблюдава съревнование между два различни манталитета и две визии за бъдещето на страната, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, като подчерта, че резултатът от тези избори ще определи следващия половин век на страната.

"Турция ще преживее исторически избори. Резултатите от тези избори ще определят не само следващите пет години, но и следващия половин век на нашата страна", заяви Ердоган по време на посещението си в Малатия, град, засегнат от смъртоносните земетресения в началото на февруари.

Той обвини Запада, че се опитва да окаже влияние върху изборните резултати.

64 милиона турци ще избират президент на 14 май

"В същото време има инструкции, дадени от Запада. Надпреварват се два различни манталитета и две различни визии за Турция".

Действащият президент обвини опозиционния алианс, че контролира 11 столични общини, включително Истанбул и Анкара, „но не правят нищо“. Критика имаше и заради това, че НРП и другите членове на алианса се съюзяват с Народнодемократическата партия (НДП), която е политическо крило на терористичната организация ПКК.

„Те (опозицията) нямат какво да предложат, освен да разрушат и спрат нашите постижения в областта на отбранителната индустрия", каза той. През 2002 г. само 20% от продукцията на отбранителната индустрия на Турция е била национална, но сега тази цифра е нараснала до 80%, заяви Ердоган.

Съюзът има вътрешни проблеми и не може да управлява правилно дори вътрешните си работи, каза Ердоган. "Могат ли тези седем партньора да управляват 85-милионна Турция, след като дори не могат да се разберат помежду си? Могат ли тези, които нямат никакъв успех, да решат проблемите на жертвите на земетресението?", попита той.

"Турция ще даде отговор Запада" чрез предстоящите президентски и парламентарни избори в страната, които не само Западът, но и ислямският свят следи отблизо, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"Западът има планове по отношение на Турция“, твърди президентът и изрази увереност, че турският народ ще даде необходимия отговор на 14 май.

"С тези избори Турция ще отправи послание към Запада... Тази страна не гледа какво казва Западът, нито когато се бори с тероризма, нито когато определя икономическите си политики", добави той.

Мнозина изтъкват приликите с предишното правителство, което се провали в реакцията си на земетресението през 1999 г., при което загинаха повече от 17 000 души.

Милиони турци излязоха на площадите, за да подкрепят своите кандидати

"Работим денонощно, за да излекуваме раните, причинени от земетресението", заяви Ердоган на церемония по полагане на основи в град Адияман.

По време на проведения в неделя митинг в Истанбул, най който присъстваха 1,7 млн. души, президентът изтъкна многото постижения по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

"Истанбул е Турция", изтъкна той, като благодари на жителите на Истанбул, че продължават да го подкрепят. "Ние ще създадем века на Турция заедно с вас."

Изборите на 14 май не са въпрос на този кандидат или тази партия, а на запазване на завоеванията на Турция, посочи Ердоган.

"Ние увеличихме националния доход три пъти за 21 години. Построихме 10,5 млн. къщи и осигурихме жилища за нашите семейства", добави той.

Президентът показа видеоклип с проектите и работите, които партията е реализирала, като същевременно сподели и друг, в който се споменават бъдещите цели на президента.

"Не само ще добавим разликата в инфлацията към заплатите на нашите държавни служители през юли, но и ще увеличим социалните плащания. Надявам се във вторник да обявя пред обществеността резултатите от разговорите, които в момента нашият министър води със синдикатите".

Той каза още, че младежите ще бъдат предпочетени при осигуряването на работни места и намаляването на безработицата, като същевременно обеща нови стимули за младите хора.

Ердоган засегна и темата за опустошителните земетресения от 6 февруари, като заяви: "Премахнахме руините за три месеца и започнахме строителството на нови къщи. Първите селски къщи предадохме по време на празника Байрам. Броят на жилищата и селските къщи, чийто строителен процес започна, достигна 142 000, а броят на къщите, чиито основи са положени, достигна 59 000".

"Работим за съживяването на нашите градове с 650 000 къщи, от които около 319 000 ще бъдат предадени в рамките на една година."

Ердоган удари по шестстранната коалиция, че си сътрудничи с терористите, и каза на тълпата да не позволява на опозицията да разделя страната.

Той разкритикува и кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, че не служи на Истанбул и митингува в цяла Турция преди изборите.

Кемал Кълъчдароглу, председател на НРП

Кълъчдароглу е възприел коренно различен подход.

Той изтъква скромното си възпитание във видеоразговори, които записва от кухнята си, облицована с фаянсови плочки. Те редовно събират милиони гледания в YouTube и Twitter.

Кълъчдароглу се обръща директно към приблизително шестте милиона тийнейджъри, които са израснали по време на управлението на Ердоган и ще гласуват за първи път.

Други послания са адресирани към религиозните консерватори, които са в основата на подкрепата за Ердоган.

"Искам да се обърна към консервативните млади жени", казва Кълъчдароглу в едно от посланията.

Ердоган се гордее, че е премахнал религиозните ограничения в официално светската държава.

Кълъчдароглу се бори усилено, за да покаже, че неговата светска партия няма да ограничи правото на консервативните жени да останат забулени на работа или в училище.

"Ние няма да позволим вашите постижения и свободи да бъдат унищожени", казва Кълъчдароглу в посланието си към консервативните жени.

Председателят на Народнорепубликанската партия иска възможно най-скоро да възобнови преговорния процес за присъединяване на страната към Европейския съюз.

В същото време той подчерта, че Турция ще поддържа икономически отношения с Русия, въпреки че той и неговите съюзници "не смятат за правилна" войната на Русия в Украйна.

Кълъчдароглу каза още, че задачата на неговото управление ще бъде да предотврати превръщането на Турция в автокрация, да възстанови демократичните институции и да започне да решава икономическите проблеми на страната.

„Независимостта на съдебната система, свободата на медиите и свободата на изразяване - всичко това трябва да се върне. [Нашите приоритети са] свобода и демокрация“, каза той, добавяйки, че страната не може да си позволи да „загуби още пет години“ при Ердоган.

В свое послание Кълъчдароглу заяви, че „трябва да започнем с реалистичен анализ на света и Турция“. Светът е изправен пред нови проблеми като климат, енергия, хранителна и водна криза, тероризъм, миграция, кибератаки, асиметрични войни, корпоративни армии.

Турция е изправена пред исторически избор, който може да определи следващите 50 години

„Несигурността и безпокойството се глобализират, а глобалните проблеми изискват глобални отговори, следователно глобалното сътрудничество“, каза още кандидат-президентът и подчерта, че Турция ще бъде една от водещите сили на това партньорство.

Сред приоритетите на своето бъдещо управление Кълъчдароглу посочи борбата с корупцията и поставянето на квалифицирани служители на всички нива в управлението на страната. „Компетентните и квалифицирани служители на всяко ниво на публичната бюрокрация очакват да им бъдат възложени задачи. Институциите ще бъдат изградени наново с тези патриотични кадри и нови имена, които да се присъединят към тях.“

Той призова гражданското общество за по-голяма активност в управлението на страната и обеща да сложи край на едноличната система.

В посланията му се поставя и въпросът за промяна на икономическия модел и още „от първия ден ще предадем управлението на икономиката в компетентни ръце“.

„След 14 май местността ще възвърне своята плуралистична, многоцветна идентичност. Националността ще престане да бъде господство над обществото и ще придобие приобщаващо качество като общ идеал на всички граждани. Ще преминем към демокрация, която интегрира коренното население и националността с универсални ценности и човешки права“, каза още кандидатът на опозиционния алианс. Според него, това ще издигне „престижа на Турция в света, ще я направи уважавана страна и ще я направи глас в глобалните решения“.

Важен акцент е и външната политика, която „ще служи за повишаване защитата на националните интереси в синергия със съседи и приятелски страни“. „Задълбочаването на сътрудничеството, което ще създадем в нашия регион, ще направи Турция истински регионален лидер, а не само на думи.“

Кълъчдароглу подчерта и ролята на отбранителната промишленост, която съществено допринася за повишаването на международния престиж на страната. „Турция се нуждае от конкурентна отбранителна индустрия, която може да използва глобалните научни и технологични възможности. В съответствие с тази цел ние ще създадем конкурентна отбранителна индустрия, която може да използва глобалните научни и технологични възможности.“

Според него, 14 май ще бъде и отправна точка за ново разбиране на гражданството и държавата, рационален социален скок от икономиката към здравеопазването и образованието и Турция отново да стане уважавана страна на световно ниво.

Освен президент турците ще трябва да изберат и парламент

Особености на изборния процес в Турция

Изборите за Велико национално събрание на Турция и за президент се провеждат веднъж на пет години в един ден.

Избирателите ще поставят две отделни бюлетини за президент и депутати в един и същ плик, който ще поставят в избирателната урна.

За да влезе в 600-местния парламент, партията трябва да привлече 7% от гласовете или да е част от съюз, за който гражданите да гласуват.

Ето защо алиансите са станали толкова важни в Турция и шестте партии от опозицията изтъкват промяната на този факт като една от предложените от тях реформи.

При пропорционалното представителство турците гласуват за партийни листи, а не за кандидати, така че броят на местата съответства на гласовете, подадени за партия, а не на съюзите.

Кандидатите за президент трябва да са турски граждани, да са навършили 40 години, да покриват изискванията за народен представител и да имат завършено висше образование.

За да спечели на първия тур на президентските избори в Турция, кандидатът трябва да получите поне 50% от гласовете плюс един. Ако на първи тур не бъде избран президент на страната, се провежда втори тур.

Турската избирателна комисия определи 28 май като дата за евентуален балотаж.

Живеещите в чужбина турски граждани имаха възможност да упражнят правото си на глас още от 27 април. Регистрираните в избирателните списъци в чужбина, имаха право да гласуват в продължение на 24 часа всеки ден, включително и по празниците.

Гражданите имат право да гласуват на митническите пунктове и в задграничните представителства. Гласуването на митническите пунктове ще приключи на 14 май 2023 г., неделя, в 17.00 часа. Крайният срок за гласуване в задграничните представителства беше на 9 май.

Извън страната право на вот имат над 3 милиона избиратели, като най-голям е броят им в Германия, - 1,5 млн. гласоподаватели. За първи път правото си на глас в чужбина ще упражнят над 277 хиляди турски граждани.

По данни на Висшия избирателен съвет (YSK) на 14 май ще имат право да гласуват 64 милиона турски граждани, като в страната и чужбина ще бъдат поставени общо 191 884 урни.

В Турция изборите ще започнат в 8:00 часа местно време и ще приключат в 17:00 часа на 14 май.

Прогнози

Кемал Кълъчдароглу, единственият кандидат на опозицията на президентските избори в Турция, изпреварва действащия държавен глава Тайип Ердоган, сочат резултатите от проучвания на няколко социологически агенции. За Кълъчдароглу биха гласували 48,9% от гласоподавателите, а за Ердоган - 43,2%.

В същото време гласоподавателите са склонни повече да гласуват за управляващата в момента Партия на справедливостта и развитието – 34,4%, а за най-голямата Народнорепубликанска партия – 29,5% (според агенция PolitPro). /БГНЕС

-----------

Анализът е подготвен от Международния отдел на Агенция БГНЕС.