Турция няма да приема повече афганистански мигранти

Турция не възнамерява да поеме международни задължения на други страни и да приеме нова мигрантска вълна след изостряне на ситуацията в Афганистан, се посочва в съобщение, публикувано от официалния представител на турското външно министерство Танджу Билгич, информира ТАСС.

"Бяхме изненадани от срещата на австрийския канцлер Себастиан Курц, който нарече Турция "най-подходящото място" за афганистански бежанци, подчерта дипломатът. Информираме за това нашите партньори на всички нива, отбелязвайки, че Турция няма да стане граница на ЕС охрана или лагер за тези, които търсят убежище.

По-рано Курц в интервю за вестник „Билд“ изрази мнение, че бежанците от Афганистан трябва да избягат или в безопасни зони на своята страна, или в Турция. Според австрийския канцлер този вариант би бил по-добър от опитите за намиране на убежище в Австрия, Германия или Швеция.

На 14 април американският президент Джо Байдън обяви решението си да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна кампания в американската история. На този фон се наблюдава влошаване на ситуацията със сигурността в ислямската република поради факта, че талибанските бойци увеличават темповете на настъплението си в редица посоки. Според представители на движението талибаните са успели да установят контрол над около 85% от територията на страната, включително райони по границата с пет държави: Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан./ БГНЕС