Турция гони цел за достигане на двустранната търговия със САЩ до 100 млрд. долара

Силните двустранни връзки между Турция и САЩ, установени преди повече от 200 години, са все по-ясно изразени в търговските и икономическите им отношения, пише „А Нюз“. През изминалата година обемът на търговията между двете страни достига 31,3 млрд. долара. През първата половина на 2023 г. се наблюдава нарастване на инвестициите и засилен интерес от страна на американски компании към различни сектори на турския пазар, което допълнително засилва тези отношения. От обема на търговията 15,9 млрд. долара съставлява износът, а 15,4 млрд. долара - вносът, което подчертава огромния потенциал на двете държави.

По време на 13-ата конференция за инвестиции на Турция в САЩ, на която присъстваха бизнес лидери, неправителствени организации и държавни служители от двете страни, министърът на търговията Йомер Болат изрази твърд ангажимент за укрепване на икономическите връзки между Турция и САЩ. Той подчерта, че светът е на прага на нова индустриална ера, като зелената и цифровата икономика се превръщат в основни двигатели на растежа, което налага преоценка на приоритетите и разработване на иновативни инструменти за устойчивост. Министър Болат подчерта решимостта за постигане на целта за обем на търговията със САЩ от 100 млрд. долара и да продължи развитието на икономическите отношения.

През 2022 г., докато световният внос в САЩ се е увеличил с 40% в сравнение с 2020 г., турският внос е скочил със забележителните 75%. Турските стоки изпреварват по търсене тези от Китай, Индия, Бразилия и Виетнам. Турция се издигна от 29-та на 25-та позиция сред държавите, от които САЩ внасят най-много. Секторите с най-голям ръст на търсенето в САЩ са злато и бижута, машини и автомобили, като износът на всеки от тях надхвърля 1 млрд. долара. През юни САЩ се нареждат на второ място по големина сред експортните дестинации за Турция, като износът им надхвърля 1,3 млрд. долара.

Освен това се полагат усилия да се даде възможност на турските компании да заемат по-активна роля в САЩ. Турските бизнеси са все по-привлечени от сектори като жилищното строителство, здравеопазването, образованието и финансите в щати като Флорида, Илинойс, Масачузетс, Ню Йорк, Тенеси и Вирджиния. Освен това турският износ надхвърли 1 млрд. долара в щати като Тексас, Ню Джърси, Калифорния, Флорида и Джорджия.

Основни фигури в търговските отношения между Турция и САЩ:

Обемът на търговията между Турция и САЩ, който през 2013 г. възлизаше на 20 млрд. долара, през 2022 г. достигна 32,1 млрд. долара. От 2021 г. насам Турция е нетен износител в търговията си със САЩ.

През 2022 г. износът на Турция за САЩ достига 16,9 млрд. долара, а вносът от САЩ възиза на 15,2 млрд. долара.

Между юни 2022 г. и май 2023 г. износът на Турция за САЩ намалява до 15,9 млрд. долара, докато вносът от САЩ се увеличава до 15,4 млрд. долара, в резултат на което общият обем на търговията възлиза на 31,3 млрд. долара.

При разглеждане на чуждестранните инвестиции в Турция по сектори, финансовият сектор съставлява значителен дял от 31,4%, следван от производствения и енергийния сектор съответно с 24,1% и 10,2%. Секторът "търговия на едро и дребно" се нарежда на четвърто място, като на него се падат 9,2% от общия обем на инвестициите.

Износът на услуги от Турция за САЩ, който през 2016 г. беше малко над 2 млрд. долара, през 2021 г. рязко нарасна до 3,9 млрд. долара, като по неофициални оценки през 2022 г. може да надхвърли 5 млрд. долара.

Между юни 2022 г. и май 2023 г. приблизително 1,1 млн. американски туристи са посетили Турция. /БГНЕС