Турция: 200 души са арестувани след земетресението заради лошо строителство

Министерството на правосъдието на Турция арестува близо 200 души за предполагаемо лошо строителство на сгради след катастрофалните земетресения, които сполетяха Турция по-рано този месец. Земетресението отне живота на близо 50 000 души в Турция и Сирия.

Министерството сподели, че 626 души са заподозрени, след като сградите са се срутили напълно или са били сериозно повредени. Някои от заподозрените са загинали вследствие на самото земетресение, а други все още се издирват от полицията. Министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг заяви в събота, че са събрани доказателства в хиляди сгради.

По данни на агенцията за бедствия в страната са се срутили над 5700 сгради, а целостта на постройките в някои райони на засегнатите региони се проверява.

"Нещото, което поразява най-вече, са видът срутвания - това, което наричаме срутване на палачинка - което е вид срутване, което ние, инженерите, не обичаме да виждаме. При такива срутвания е трудно - както виждате - и много трагично да се спасяват човешки животи. Това прави работата на екипите за търсене и спасяване много трудна", каза Мустафа Ердик, професор по земетръсно инженерство в университета "Богазичи" в Истанбул. "

Професорът каза още, че изображенията на широко разпространени разрушения и отломки показват силно променливи качества на проектите и строителството. Той казва, че видът на структурните разрушения след земетресение обикновено са частични срутвания.

След предишни бедствия строителните норми бяха затегнати, което имаше за цел да гарантира, че съвременните сгради могат да издържат на трусове като този, който удари Турция. Въпреки това много от повредените сгради в засегнатия от земетресението регион изглежда са били нови. Сега правителството е подложено на съмнение дали са взети необходимите предпазни мерки за осигуряване на безопасност, съобщи Си Ен Ен.

"Това, което виждаме тук, определено ни подсказва, че нещо в тези сгради не е наред. На първо място не са били проектирани в съответствие с правилата или изпълнението не е било проектирано правилно", казва Ясемин Дидем Акташ, строителен инженер и преподавател в University College London.

Критики се отправят и към периодичното одобряване от турското правителство на т.нар. строителни амнистии, които представляват платени юридически облекчения за предприемачи, изградили проекти, които не спазват необходимите мерки за безопасност. Тези освобождавания са предназначени за узаконяване на по-стари сгради, които са били построени без съответните разрешителни. Важно е да се отбележи, че тези амнистии не изискваха от предприемачите да ремонтират имотите си, за да ги приведат в съответствие с изискванията. /БГНЕС.

Анкара / Турция