Турските политици с визия за 100 години напред

Турция е една от съседните страни и един от големите геополитически играчи, с които България трябва да има не само близки, но и стратегически взаимоотношения. Учудващо е как дори десетина дни преди изборите в югоизточната ни съседка публичното пространство, включително медии и определени политически среди, се отнася аматьорски и използва наложените отвън клишета за политическия живот, за предизборната кампания и целите на политическия елит в Анкара, предаде специалният пратеник на Агенция БГНЕС от Турция.

Екипът ни обиколи няколко града, сред които и мегаполиса Истанбул. Присъстващият, на който и да е от митингите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР)на президента Реджеп Тайип Ердоган, или на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) на Кемал Кълъчдароглу има чувството, че присъства по-скоро на национални събития и много по-малко на партийни.

По време на митингите площадите приличат на морета от турски знамена, а говорещите отправят основно послания за бъдещето на Турция за десетилетия напред. Както навсякъде по света, така и тук кошницата с обещанията е огромна. Президентът Ердоган обеща безплатен природен газ за всички домакинства в продължение на една година, а неговият основен опонент Кълъчдароглу събра цялата си програма в една дума „Обещавам ви“.

Предизборен плакат на лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу

Не липсват и личностни нападки, не липсват и критики за начина, по който се управлява страната, включително и много жестоки. Разрушителните земетресения от месец февруари дадоха своите отражения върху кампанията и накара кандидатите да бъдат по-скромни в своите предизборни прояви.

В разговорите на екипа на БГНЕС с турските граждани първо и най-важно място заема проблемът с инфлацията, намаляването на покупателната способност, което се отразява върху заплащането на техния труд. В същото време само един заслепен външнополитически наблюдател може да пренебрегне масовото отрицателно отношение срещу грубата намеса на чужди дипломати по време на предизборната кампания в Турция.

Ердоган - точният човек в точното време

Публичното пространство и особено уличната предизборна кампания е по-скоро в превес на опозицията – много повече плакати, билбордове, партийни събития. В печатните издания и телевизионните репортажи има превес на Ердоган и това се дължи на събитията, които демонстрират неговите успехи.

Той залага повече на грандиозните проекти, които е осъществил по време на управлението си. Ердоган непрекъснато подчертава постиженията си в ядрената енергетика с АЕЦ „Аккую“, първия турски електромобил TOGG, безпилотния самолетоносач TCG Anadolu, разбира се самолета „Хюркуш“, както и доставката на природен газ от Черно море към материка. За него технологичните успехи са свързани с новия им сателит Imece. Значителни успехи бяха отбелязани и в инфраструктурата с изграждането на магистрали, тунела под Босфора, най-дългия висящ мост в света при Чанаккале. Авиокомпанията Turkish airlines се наложи като глобален играч и разпознаваема марка, символ на меката сила на Анкара.

Според Ердоган проектите в инфраструктурата, отбраната, енергетиката и технологиите ще увеличат патриотичния електорат в негова полза. Основният му лозунг е „точният човек в точното време“.

TOGG е една от гордостите на Ердоган

Кълъчдраоглу не може да се похвали с големи успехи на неговите кметове, които управляват ключовите градове в страната. Той се затруднява и в обясненията си, че получава подкрепата от страна на гюленисти и прокюрдски формации.

И двата лагера – на Ердоган и на Кълъчдароглу - твърдят, че водят в предизборната кампания. Малко вероятно е някой да спечели на първи тур. Спадът в подкрепата за Кълъчдароглу се дължи до голяма степен на участието в президентската надпревара от страна на Мухарем Индже, лидер на Партията Родина. В момента обединената опозиция го обвинява, че създава раздор в полза на Ердоган.

Интересното е, че в Турция президент винаги се е избирал на първи тур. Предстоящият вот естествено е трудно изпитание не само за участниците, но и за социолозите. Разбира се до голяма степен вторият тур ще зависи от поведението на самия Индже, както и на кандидата на националистите Синан Оган. Много ще зависи от това за кого ще призоват да се гласува на втория тур.

Предизборните митинги в Турция са толкова многолюдни, че напомнят море

Независимо от резултата на 14 май и на почти сигурния втори тур България и особено българските политици трябва да знаят три неща:

1. Че срещу себе си имат държава, която е геополитически играч не само в региона, но и в света. И може би единствената, която има искрено добро отношение към нас.

2. В Анкара политиците разсъждават и планират бъдещето на Турция за следващите 100 години. Ненапразно дебатът се води около „Турския век“ в годината, когато се отбелязва 100 години от създаването на светската Турска Република от Кемал Ататюрк.

3. София трябва да се води от собствените си интереси по отношение на Турция, а не от клишетата, които се налагат от други геополитически играчи. Много често те не се свенят да използват и двойни стандарти, когато става въпрос за властите в Анкара. Интересен е въпросът, който всеки един наблюдател трябва да си зададе. Защо големите световни играчи не са толкова критични към многократно по-авторитарните, много по-антидемократичните управления на Еди Рама в Тирана, или на Александър Вучич в Белград колкото към Ердоган.

Пренебрегването на ролята, която Анкара днес играе в Украйна, в басейна на Черно и Средиземно море, Сирия и Либия, бившите съветски републики в Кавказ и Средна Азия, ще бъде проява на пълно политическо аматьорство и залитане в наложения у нас от чужд геополитически играч фолклор спрямо Турция. /БГНЕС