Турски въздушни удари в Сирия

Турция е извършила няколко въздушни нападения срещу град Кобане, обвиниха водените от кюрдите сили в Сирия.

Съобщенията за нападенията идват само няколко дни, след като Анкара обвини Кюрдската работническа партия (ПКК) за смъртоносния бомбен атентат в центъра на Истанбул миналата неделя.

"#Кобане, градът, който победи ИДИЛ, е подложен на бомбардировки от самолетите на турската окупация", написа в Туитър Фархад Шами, говорител на водените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС).

Турция смята кюрдските Отряди за защита на народа (YPG) - основният компонент на SDF - за продължение на забранената ПКК.

ПКК отрича да е замесена в нападението в Истанбул, при което бяха убити шестима души.

Кобане, град с кюрдско мнозинство в Сирия, близо до турската граница, беше превзет от самообявилата се групировка "Ислямска държава" в края на 2014 г., преди кюрдските бойци да ги прогонят в началото на следващата година.

Според Сирийската обсерватория за правата на човека турските въздушни удари в Северна и Североизточна Сирия са убили най-малко 6 членове на водените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) и 6 проправителствени войници.

Турските бомбардировки са били насочени към обекти на СДС в северната провинция Алепо и Хасакех в североизточната част на страната, заяви пред АФП Рами Абдел Рахман, директор на неправителствената организация за наблюдение на войната. Нападенията са насочени и към позиции, където са разположени силите на сирийския режим в провинциите Ракка и Хасаке, като са убити шестима членове на СДС и шестима членове на силите на режима.

Министерството на отбраната на Турция публикува в Туитър снимка на самолет, излитащ за нощна операция, заедно с думите "Часът на разплатата настъпи". /БГНЕС, АФП