Туристическият бизнес в Гърция се възстановява

През първото тримесечие на годината оборотът в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в Гърция се е върнал на нивата отпреди пандемията, въпреки че по това време все още действаха мерките срещу пандемията, съобщава "Катимерини".

Въпреки че през март се наблюдаваше леко намаление на оборота в сравнение с 2019 г., което вероятно се дължи на инфлационния натиск върху съкращенията на разходите, които трябваше да направят домакинствата в Гърция, горепосочените сектори ще получат огромен тласък от увеличения туристически поток, очакван през това лято.

Годината в сферата на ресторантьорството и хотелиерството също е обещаваща благодарение на най-ранния досега старт на туристическия сезон, като в Атина и няколко други популярни дестинации, като Крит, вече се наблюдава увеличение на пристигащите. Безусловно, част от повишения оборот се дължи на по-високите цени, главно при настаняването, както показват данните за индекса на потребителските цени: През март 2022 г. е отчетено увеличение от 18,5 % спрямо година по-рано.

Данните на Гръцкия статистически орган (ELSTAT) показват, че оборотът в сектора на хотелиерството е достигнал 283,07 млн. евро през първото тримесечие, което е три пъти повече от година по-рано (92,85 млн. евро), когато секторът страдаше поради ограниченията за ковид.

Данните на ELSTAT показват също така връщане към нивата отпреди пандемията при ресторантоьрството: през януари-март 2022 г. оборотът на сектора е нараснал със 120,9 % на годишна база до 1,11 млрд. евро; това сравнение обаче е направено в тримесечие, в което е разрешено само обслужване на място. И все пак увеличението е очевидно дори при сравнение с първото тримесечие на 2019 г., тъй като три години по-рано оборотът е достигнал 1,06 млрд. евро. /БГНЕС