Турция няма да въвежда извънредно положение

Нямаме намерение да въвеждаме извънредно положение в Турция поради разпространението на коронавируса. Това заяви ръководителят на турската дирекция за комуникации, цитиран от Анадолската агенция.

„Такива всеобхватни ограничителни стъпки не са в нашия дневен ред“, каза Фахретин Алтън.

Той каза, че мерките, предприети срещу коронавируса, продължават по "много прозрачен, ясно определен и рационален начин".

В момента в Турция има 47 потвърдени случая, повечето от които са чрез чуждестранни посещения в САЩ, ЕС или Саудитска Арабия. Към днешна дата няма смъртни случаи.

Военните училища и институции, свързани с Националния университет по отбрана, ще бъдат затворени до 13 април.

"Подобно на останалия свят, миналата седмица турската армия приложи много мерки срещу коронавируса, който заплашва общественото здраве у нас, и сега са в сила нови мерки“, каза министърът на отбраната Хулуси Акар пред репортери.

Мерките ще бъдат структурирани по такъв начин, че да не пречат на вътрешните и международните операции на Турция, сигурността на нейните граници и други дейности на турските въоръжени сили, добави той.

Дейности като церемонии, конференции, краткосрочни срещи, курсове, панаири и семинари също са отменени.

Националните и международните учения са отложени. Временните мисии в чужбина също са спрени до по-нататъшно разпореждане. Персоналът, който в момента е в чужбина, ще бъде подложен на здравни проверки при завръщането си у дома и контактът му с други служители ще бъде предотвратен за определен период от време.

Пограничните патрулни звена са реорганизирани и са снабдени със специално защитно облекло и маски. /БГНЕС