Тунис изненада Франция, но Австралия е на 1/8-финал в Катар след успех над Дания

Австралия се присъедини към Франция като втория осминафиналист от група D на Световното първенство в Катар, след като надви Дания с минималното 1:0. „Озитата“ удариха „Червения динамит“ и продължиха към елиминациите за сметка на Тунис, чиято пирова победа над световните шампиони със същия резултата се оказа недостатъчна за класиране сред 1/8-финалистите.

Героят за "кенгурата" Матю Леки.

На стадион „Ал Джануб“ датчаните, полуфиналисти от Европейското първенство миналата година, започнаха по-активно срещата, като на няколко пъти предизвикаха добри намеси от Мат Райън. Атаките на Каспер Хюлманд обаче оставаха без резултат, докато играчите на Греъм Арнолд играеха организирано и на свой ред опитваха да затруднят Каспер Шмайхел. След почивката играта бе равностойна, но „Червеният динамит“ бе наказан за постната си игра в 60-та минута. Тогава Матю Леки получи топката от партньора си в нападение Райли МакГрий, направи за смях Йоаким Мееле и преодоля Шмайхел за 1:0. Оттам-насетне датчаните изглеждаха объркани, докато „кенгурата“ опитваха на контраатака да решат спора. До промяна на резултата не се стигна, въпреки че в края Райън трябваше да се намесва решително, и така Австралия се класира на първия си осминафинал на Мондиал от 2006-а насам.

В другата среща от групата, Тунис хвърли една от големите изненади на турнира, побеждавайки с актуалните носители на трофея Франция със същия резултат – 1:0. Селекционерът на „петлите“ Дидие Дешан бе заложил на голяма част от резервите си, като на пейката останаха Килиан Мбапе, Оливие Жиру, Антоан Гризман и Усман Дембеле. Трима от тях се появиха след почивката, с изключение на Жиру, но и те не успяха да помогнат на тима да вкара изравнително попадение след гола на Уахби Хазри в 58-та минута. В онзи момент Тунис се класираше за осминафиналите заради по-добрата си голова разлика от Австралия, но голът на „озитата“ промени нещата. Гризман вкара топката в мрежата на африканците в 98-та минута, но попадението бе отменено от ВАР.

Хазри миг след победното си попадение във вратата на световните шампиони.

Така Австралия ще играе на първи осминафинал на Световно от Мондиала през 2006-а в Германия, когато отстъпи на бъдещия първенец Италия. Тимът на Арнолд се присъедини към Франция, Нидерландия, Сенегал, Англия, САЩ и Бразилия в следващата фаза на надпреварата. /БГНЕС