ЦСКА почете паметта на Венци с класика в Стара Загора

ЦСКА победи с класическото 3:0 Берое като гост в мач от осмия кръг на Първа лига, игран на стадион "Берое" в Стара Загора. Точни за армейците бяха Дюкенс Назон, Тобиас Хайнц и Джонатан Линдсет.


Преди първия съдийски сигнал стартовите 11 на ЦСКА излязоха със специални фланелки с номер 5, лика на Петър Хубчев и послание: "С теб сме! Ще победиш!" в знак на подкрепа към бившия национал в битката му с коваврно заболяване. Срещата пък започна с минута мълчание в памет на таланта от школата на Дунав Венци. Армейският клуб направи жест към детето, което загуби живота си, след като бе поразено от мълния по време на тренировка на стадиона в Русе. 11-годишният малчуган е бил фен на "червените", но не му било писано да сбъдне мечтата си един ден да носи екипа на столичния тим. От отбора оставиха на скамейката официална екип с името на момчето, а мястото, на което е поставена, остана празно - сякаш Венци е част от отбора. Също така, по-рано през деня от ръководството изпратиха съболезнователен адрес до семейството на Венци.

В 5-ата минута играта бе спряна, а феновете на двата отбора с аплодисменти подкрепиха Петър Хубчев.

През първия четвърт час армейците бяха далеч по-активни и организираха няколко опасни атаки, но до попадение не се стигна. Сериозният натиск на червените даде резултат в 18-ата минута, когато след изпълнение на корнер Амос Юга подаде към Дюкенс Назон и нападателят мигновено прати топката в мрежата на Берое, разписвайки се за 1:0. Само 2 минути по-късно Тобиас Хайнц покачи на 2:0. Заралии с мъка спряха набег на Естрада, но норвежецът овладя на двайсетина метра фронтално срещу вратата на домакините и реализира след феноменален фалцов изстрел с десния крак, след който топката се удари в гредата и тупна зад голлинията. В 30-ата минута червените създадоха добра ситуация, когато Назон бе изведен отдясно и опита да пусне към Естрада, но Ачинели изби в ъглов удар. Последваха още няколко любопитни атаки, с които гостите застрашиха отбора на домакините, но трети гол така и не падна през първата част. В 42-ата минута Селесте опита да притеснява Густаво Бусато от пряк свободен удар, но топката попадна право в ръцете на бразилския страж. По този начин двата състава се оттеглиха на почивка с 2 попадения преднина в полза на ЦСКА.

Второто полувреме започна с атака на Берое, при която Политино центрира и Селесте шутира, но Густаво Бусато отново бе на мястото си и спаси. Последваха 15 равностойни минути, при които армейците контролираха събитията на терена и владееха повече топката. След малко повече от час игра момчетата на старши треньора Нестор Ел Маестро вдигнаха оборотите и в 63-ата минута ЦСКА вкара трети гол. Атаката започна от Джонатан Линдсет, продължи отдясно, където топката стигна до Тобиас Хайнц. Норвежецът пусна пас по земя към Линдсет, който шутира от десетина метра и направи резултата класически.

В 72-ата минута Жорди Говея от домакините вкара топката в мрежата на ЦСКА, но голът не бе зачетен, тъй като преди това с нея игра Майк Севайос, който се оказа, че е в положение на засада. През втората част бяха направени общо 5 смени в състава на червените, като първо Сейни Санянг замени Тибо Вион, в последствие Майкъл Естрада и Тобиас Хайнц отстъпиха местата си на Матиас Фаетон и Станислав Шопов и малко преди последния съдийски сигнал на зеления килим влязоха Асен Дончев и Жираир Шагоян на позиците на Иван Турицов и Марселино Кареасо. До края срещата се доигра, като през цялото време червените не спираха да бъдат пълни господари на терена и в крайна сметка напълно заслужено се поздравиха с най-убедителната си победа от началото на сезона 3:0 над Берое като гост в Стара Загора.

Следващият мач в Първа лига на ЦСКА е на 17 септември (неделя) от 20:15 часа и ще се играе на стадион "Българска армия". /БГНЕС