TSMC отчита най-големия скок на печалбите от 8 тримесечия насам

Тайванската компания TSMC (2330.TW) отбеляза 76,4% ръст на печалбата си за второто тримесечие, което е най-големият скок на приходите от осем тримесечия насам и надминава пазарните прогнози благодарение на голямото търсене на чипове на фона на двугодишния недостиг в световен мащаб.

Марк Лиу, ръководител на TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) , най-големият в света производител на чипове по договор и основен доставчик на Apple Inc (AAPL.O), заяви, че нетната печалба за периода април-юни е нараснала до рекордните 237,0 млрд. тайвански долара (7,94 млрд. американски долара).

Това надхвърли средната оценка на 19 анализатори, събрана от Refinitiv, за 219,13 млрд. тайвански долара (T$).

Добрите резултати подчертават търсенето на iPhone 13 на Apple, който продължава да се продава добре въпреки рекордната глобална инфлация и опасенията за предстояща рецесия, както и стабилните продажби на високопроизводителни изчислителни чипове, използвани в 5G мрежите и изкуствения интелект.

Някои производители на чипове, включително Micron Technology Inc (MU.O), наскоро заявиха, че свитият пазар на чипове е отстъпил място на пренасищане за няколко седмици, след две години на огромни продажби на телефони и лаптопи, подхранвани от пандемията, които предизвикаха криза.

Недостигът засегна и световните производители на автомобили, които бяха принудени да намалят производството си.

TSMC, сред чиито клиенти са и големи производители на чипове като Qualcomm Inc (QCOM.O), заяви през април, че капацитетът й за производство на чипове ще остане ограничен през тази година.

Приходите за тримесечието се повишиха с 36,6% до 18,16 млрд. американски долара, което е повече от предишната оценка в диапазона между 17,6 и 18,2 млрд. долара.

Акциите на TSMC са поевтинели с около 23% досега през тази година, което дава на фирмата пазарна стойност от 408,3 млрд. долара. Акциите се повишиха с 1% в четвъртък, в сравнение с 0,8% ръст на бенчмарковия индекс (.TWII). /БГНЕС, Ройтерс

Тайпе / Китай