Троянският кон на Чанаккале

В западната част на съседна Турция, на азиатския бряг на пролива Дарданели има град, който може да върне гостите си далече в древността. Чанаккале - административен център на прострелия се на два континента вилает Чанаккале, е най-близо разположеният до археологическите останки на древна Троя административен център.

Една от големите забележителности в града е бутафорният Троянски кон, подарен на града след края на снимките на филма „Троя“ (от 2004 г.) с участието на холивудската звезда Брад Пит. Троянският кон привлича посетителите, които, благодарение на него, имат възможност да почувстват духа на епохата на хубавата Елена и Парис.

На отсрещния бряг на Дарданелите се намира град Галиполи, останал в историята на Първата световна война с епичната битка при Галиполи или битката при Чанаккале. След продължила почти девет месеца военна операция между силите на Антантата и Османската империя атаката на Франция и Великобритания за овладяване на пролива е отблъсната на 18 март 1915 г.

Тази победа се смята за една от най-големите на турската армия по време на войната и се разглежда като преломен момент в националната история на Турция, поставила началото на войната за независимост и обявяването на Турската република. /БГНЕС