Тръмп обеща непоколебима подкрепа за Израел

Републиканските кандидати за президент се събраха, за да обещаят непоколебима подкрепа за Израел във войната му срещу "Хамас", докато говориха на годишна среща на влиятелни еврейски финансови донори.


Бившият президент Доналд Тръмп заяви на събитието на Републиканската еврейска коалиция, че "ще защити приятеля и съюзник Израел, както никой досега“.

Конфликтът между Израел и Хамас е „борба между цивилизацията и дивачеството, между благоприличието и покварата и между доброто и злото“, каза Тръмп, който получи най-топло посрещане от присъстващите, тъй като се прицели в администрацията на президента Джо Байдън и избягваше да критикува своите съперници.

Бившият водещ на риалити шоу, преобладаващият фаворит за спечелване на партийната номинация срещу Байдън през следващата година, въпреки че е изправен пред множество наказателни преследвания, говори, след като предизвика гняв през последните седмици, като описа базираната в Ливан ислямистка групировка "Хизбула" като „много умна“ и отправи критика срещу израелския премиер министър Бенямин Нетаняху.

В Лас Вегас беше и най-близкият съперник на Тръмп, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който нарече изненадващата атака на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври „най-смъртоносната атака срещу евреите след Холокоста“.

ДеСантис и други посочиха данните за загиналите, което казаха, че антисемитизмът в американските колежи нараства и предложиха отнемане на финансирането за университетите и отмяна на визите за пропалестински чуждестранни студенти.

„Нуждаем се от културна химиотерапия, за да се борим с този рак“, каза сенаторът Тим Скот. „Всеки студент с виза, който призовава за геноцид, трябва да бъде депортиран."

Единствената жена в надпреварата, Ники Хейли, бивш посланик на Тръмп в ООН, предизвика опасения от антисемитски атаки на територията на САЩ.

„Като президент ще променя официалното федерално определение за антисемитизъм, за да включва случаите на отричане на правото на Израел да съществува“, каза Хейли, добавяйки, че ще премахне данъчните облекчения от училищата, които не се борят с антисемитизма.

„На колежаните е позволено да имат свобода на словото, но те не са свободни да разпространяват омраза, която подкрепя тероризма“, заяви тя. "Федералният закон изисква от училищата да се борят с антисемитизма. Ще дадем на този закон зъби и ще го наложим."

Новоизбраният републикански говорител на Камарата на представителите Майк Джонсън и лидерът на мнозинството в Камарата Стив Скализ също се обърнаха към събранието.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс изненада събралите се, когато обяви, че се оттегля от президентската надпревара през 2024 г., превръщайки се в първия основен кандидат, преустановил кампанията си.

„Стана ми ясно: това не е моето време“, отбеляза Пенс. „След много молитви и обмисляне реших да прекратя кампанията си за президент."

Подкрепата за Израел е огромен проблем както за политическите партии в Съединените щати, така и за рядък пример за външна политика, която има значение при гласуването, отчасти благодарение на големия брой еврейски избиратели.

Това е важен въпрос и за християните евангелисти, за които съществуването на еврейска държава е ключова предпоставка за очакваното „второ пришествие“ на Исус Христос. /БГНЕС