Трима европейски лидери обсъждат в Тунис мигрантите и икономиката

Лидерите на ЕС, Италия и Нидерландия посетиха Тунис в неделя за разговори за подпомагане на затруднената му икономика и за намаляване на потока от нелегални мигранти към Европа.


Северноафриканската държава, която в момента обсъжда отпускането на спасителен заем от МВФ, е основен вход за мигрантите и търсещите убежище, които се опитват да прекосят опасното Средиземно море, съобщи АФП.

Правителствата на ЕС, подложени на натиск за намаляване на броя на пристигащите, се споразумяха миналата седмица за стъпки за ускорено връщане на мигрантите в страните им на произход или в транзитни държави, считани за "безопасни", включително Тунис.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Тунис в неделя заедно с премиера на Италия Джорджа Мелони и нидерландския ѝ колега Марк Рюте.

Те трябваше да се срещнат с президента Каис Саид, който от 2021 г. е поел почти пълни управленски правомощия в страната, за разговори по икономически и миграционни въпроси.

Крайнодесният премиер на Италия Мелони осъществи второто си посещение в Тунис в рамките на една седмица, след като във вторник се срещна със Саид.

Тунис се намира на около 150 км от италианския остров Лампедуза и отдавна е трамплин за мигрантите - предимно от африканските държави на юг от Сахара, които търсят по-добър живот в Европа.

Гранична охрана в Европа

Все повече мигранти идват от Тунис, чиято икономика, базирана на туризма, беше силно засегната от ковид пандемията и която сега е в сериозна икономическа криза, характеризираща се с висока инфлация и безработица.


Миналата година силно задлъжнялата страна постигна принципно споразумение за отпускане на спасителен заем от МВФ в размер на около 2 млрд. долара. Но оттогава преговорите са в застой заради изискваните от фонд реформи, особено по отношение на държавните предприятия и държавните субсидии за основни продукти.

Във вторник Саид, който от юли 2021 г. е концентрирал в ръцете си почти цялата власт, отново заклейми това, което нарече "диктат" на базирания във Вашингтон МВФ.

По въпроса за миграцията Саид обещаваше по-рано "спешни мерки" за справяне с пристигащите в Тунис.

Тунизийските правозащитни групи го обвиниха в реч на омразата, след като през февруари той обвини, че "ордите" от мигранти от Субсахарска Африка са отговорни за нарастващата престъпност и представляват "демографска" заплаха.

След речта му нападенията срещу мигранти рязко се увеличиха и хиляди напуснаха страната.

В събота Саид заяви, че отхвърля превръщането на Тунис в "гранична охрана" на Европа, говорейки по време на изненадващо посещение в Сфакс - крайбрежен град, откъдето тръгват много мигранти.

Тунизийският форум за икономически и социални права осъди посещението на тримата европейски лидери в неделя като опит за "изнудване" на Тунис с предложение за финансова подкрепа в замяна на засилена гранична бдителност. /БГНЕС