Трифонов: Христо Иванов искаше да одобрява лично министрите в кабинета

С ИБГНИ и ДБ не успяхме да направим правителство, защото в един момент се оказа, че имаме различия не какво да стане, а как да стане. Това заяви Слави Трифонов пред БНР.

„Оказа се, че и двете партии изведнъж започнаха да изявяват претенции, които са неприемливи и неадекватни. Иванов искаше да одобрява всички представители на правителство. Той започна и да твърди, че съзира дългата ръка на ДПС”, каза още той.

Трифонов съобщи, че е убеждавал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет, "защото тази битка не е била за нея". Въпреки всичко това е било в личен разговор, каза още Трифонов.

На въпрос защо е предложил Николай Василев за премиер, Трифонов отговори, "защото има опит. Има 8 години управленски опит. Булгартабак и БТК са спорни негови части от биографията, но съм склонен да вярвам, че не е съвсем виновен за тях. Работим с него отдавна, много преди изборите, направи ми впечатление как говори и как действа, и много ми хареса за бъдещ премиер. След това като формирахме кабинета с млади, образовани хора, бях напълно сигурен, че точно така трябва да изглежда един кабинет. Оттеглих го, за да угодя на Христо Иванов и на партиите от протеста. Заради тях оттеглих кабинета", допълни Трифонов.

Относно Пламен Николов, Трифонов съобщи, че той е част от ИТН, и е решил във второто предложение за кабинет да заложи на хора, които познава от повече време. На коментар на водещия, че Николов не е имал управленски опит, Трифонов контрира с "Борсов събираше министрите от улиците, а никой не го критикува. Самият Христо Иванов също е бил министър на Бойко. Ако бях предложил Исус Христос за премиер, и дванайсетте апостоли, също щяха да намерят множество критики".

Относно кандидатурата на Петър Илиев и защо толкова се настоява той да бъде министър, Трифонов обясни, че лично е звънял в Юридическия факултет на СУ да попита кой се занимава с Конституционно право. И случайно е попаднал на Петър Илиев по телефона. Никой не го е препоръчал, съвсем случайно той вдигна телефона, и така се запознах с него. Той направи много за референдума, и по всякакви юридически казуси. В ситуацията, в която беше атакуван, не му се отрази добре нито на психиката, нито на семейната среда, така че е нормално да реагира на такова подобно напрежение, каквото му се струпа на главата, допълни лидерът на ИТН. Относно съмненията за плагиатство, Трифонов коментира, че "всеки може да си търси правата в съда."

Конституцията е решила - има според волята на суверена 6 партии, които имат 175 депутата. Защо не ги питате тях, а питате само ИТН, която е с 65? Другите партии имат и конституционно мнозинство, могат да правят каквото си искат.

ИТН подкрепя кандидата за президент, и той се казва Румен Радев, заяви още Трифонов. На въпрос защо тогава депутати от ИТН непрекъснато критикуват министри от служебното правителство, лидерът на ИТН каза, че Радев е назначил министрите, имат определено време за действие, а след това изборът на хората ще продиктува следващата власт. Ние подкрепяме Румен Радев като мажоритарен кандидат и това е нашият избор.

Бойко Борисов не е известен като голям приятел на истината, изобщо не може да докаже тезата си, че ДПС е преливало гласове към ИНТ. Борисов чисто и просто лъже, и е един лъжец, заяви още Трифонов.

Мога да умра за хората си, и затова работя толкова години с тях. А тези, които са си тръгнали, не са ми отвърнали със същото, допълни лидерът на ИТН.

Аз съм привърженик на правилата и на йерархията, само тогава работата върви. Почитател съм на резултатите, а когато има такива - какво значение има по какъв начин са постигнати?, попита Трифонов.

Тошко Йорданов е бил с мен в продължение на 28 години, и е с мен всеки ден. Говорил ми е в ухото, когато съм бил водещ. Да, може да има по-различен характер, но е част от моя екип и ще бъде такъв. Важното е да си върши работата, независимо дали го харесват или не.

След като върнахме мандата, има много важни неща в Парламента, които трябва да се свършат - няма нито една комисия създадена. Много важна е актуализацията на бюджета, това задължително трябва да се направи, и с ПГ на ИТН сме взели решение да се работи по важни за гражданите въпроси. ПГ на ИТН ще направи всичко възможно, за да се решат важните въпроси, които зависят от нас. Трябва да се работи по закон и по морал завърши Трифонов. /БГНЕС