Трифонов изпревари Борисов

Слави Трифонов изпревари Бойко Борисов. За пръв път от 2009 г. партия ГЕРБ губи парламентарни избори. Днешният вот е първият, в който се гласува преимуществено с машини, и е белязан с най-ниската избирателна активност, предаде БГНЕС.

„Днес беше един хубав ден за българската демокрация, защото това бяха най-честните избори досега. И не заради резултата на "Има такъв народ", а заради новите изборни правила, които ограничиха максимално купения вот, корпоративния вот и манипулациите с "мъртвите души". Това заяви Слави Трифонов.
„Подкрепата, която получи "Има такъв народ" е изумителна. Искам да благодаря на всички, които гласувахте за нас. Наистина оценяваме вашето доверие“, каза той и добави, че в понеделник в 11 часа ще обявя какво ще направи "Има такъв народ".

Според Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ формацията на Трифонов категорично е първа, а след преброяването на гласовете от чужбина „Демократична България“ ще изпревари и БСП.

Според данните на „Маркет Линкс“ БСП става четвърта политическа сила, изпреварени от „Демократична България“. При „Алфа Рисърч“ БСП запазва третото място.

При 100% преброени данни на „Маркет Линкс“: „Има такъв народ“ – 23.8%; ГЕРБ – 22.7%; „Демократична България“ – 13.4%; БСП – 12.8%; ДПС – 11.3%; „Изправи се! Мутри вън!“ – 5.2%

При 100% преброени данни на „Алфа Рисърч“: „Има такъв народ“ – 23.9%; ГЕРБ – 23.4%; БСП – 13.1%; „Демократична България“ – 12.8%; ДПС – 11.3%; „Изправи се! Мутри вън!“ – 5%

„Българските патриоти не влизат в следващия 46 парламент.

Реакцията на политиците

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че опитите за изчегъртване на ГЕРБ са неуспешни. „Каквито и усилия да бъдат правени – да се изкривява изборният резултат, българската демокрация е жива“, каза зам.-председателят на ГЕРБ..
Според Дончев целият държавен ресурс е бил впрегнат срещу ГЕРБ по време на работата на служебното правителство.
Очертава се коалиция на протестните партии с БСП или с ДПС. Очертава се правителство, което няма да носи политическа отговорност или правителство тип Беров, или тип Орешарски, коментира Тома Биков и добави, че такива правителства винаги завършват с крах.
Според него за България от тук нататък има два варианта – задълбочаване на политическата криза или задкулисие.
ГЕРБ не виждат никакъв потенциал България да има успешно управление през следващите месеци, може би през следващите години.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че нейната оставка не е на дневен ред. „Ако „Има такъв народ” желаят подкрепа, очаквам да ни поканят на разговор. Подкрепата ни няма да е безусловна“, каза тя.
„Изборите днес показаха безпрецедентно ниска активност за пръв път откакто се правят избори в България. Нямаше истински политически дебат. ГЕРБ воюваха със служебния кабинет, "Има такъв народ" – мълчаха. Може би това е и наказателен вот към всички нас. 46-ят парламент започва с много ниска легитимност. Това е притеснително“, коментира Корнелия Нинова.
Тя подчерта, че и на тези избори не се е състояла протестната вълна. „Т.нар. партии на протеста отново нямат мнозинство и този път, ако искат да съставят правителство, ще им се наложи да водят диалог с някоя от останалите партии. За нас категорично трябва да има редовно правителство“, посочи Нинова.


Резултатът със сигурност не дава никакви лесни отговори. Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.
Сега сме в ситуация, в която най-важният фактор е ниската избирателна активност, която не виждам как да върнем. Трябва да поискаме друга формула за излъчване на управление. Всички опции са за нас на масата с едно ясно нещо – политиката да произвежда посока, заяви Иванов.
Попитан дали вече е разговарял със Слави Трифонов от „Има такъв народ”, Иванов каза: Очаквам колкото може по-бързо да започне сериозен разговор на лидерско ниво за това какво правим от тук нататък.
За нас е много важно не просто ГЕРБ да бъдат отстранени от властта, но разбира се, че без ДПС да бъдат отстранени не може да говорим за изчистване на българската власт от корупция, коментира Христо Иванов, чиято формация заема четвъртото място след днешния вот, изпреварвайки ДПС.
Моят призив към колегите е, че е време да водим диалог и да формулираме решения, заключи Иванов.

ДПС, когото и да подкрепи, ще подкрепи с условие. ДПС няма да подкрепя безусловно. Това заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Карадайъ постави две основни условия за даване на подкрепа на бъдещо мнозинство и правителство, а именно – възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията, което за нас означава държавните органи да функционират съгласно конституцията, в услуга на гражданите и бизнеса, а не да са бухалка. Другото ни условие е да има ясна програма за ускорено икономическо развитие на страната на база приоритетите на ЕС, каза той. /БГНЕС

Отговорността за съставяне на правителство ще бъде на „Има такъв народ“, коментира пред БГНЕС Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“.

„ГЕРБ вече не е хегемон, партиите на протеста увеличиха своята подкрепа. Хората казаха „да“ на промяната и „не“ на статуквото. Благодаря на хората, които гласуваха за промяната. Те показаха воля и желание за промяна. Сега е ред на политиците да поемат отговорност и да съставят правителство“, посочи Манолова.

Няма основание за оспорване на вота

Според последните официални данни на ЦИК избирателната активност към 16.00 часа е 27,2%. Най-ниска е в Кърджали - 20,61%. Най-висока - в Смолян 33,14%.

56 машини за гласуване са спрели, което е пренебрежимо малко на фона на общата бройка от над 10,5 хиляди. „Мисля, че няма основания за оспорване на вота“, каза заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

За 240 места в 46 Народно събрание се борят 23 партии и коалиции. По данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 711 048. /БГНЕС