Три осъдителни присъди за източване на железниците

Софийски градски съд постанови три осъдителни присъди по делото за измамна схема с фалшиви документи, с която е източвана Националната компания железопътна инфраструктура, предаде репортер на БГНЕС.

По делото присъди получиха и тримата обвиняеми – бившият директор на НКЖИ и бивш зам.-министър на транспорта Антон Гинев, бившият депутат от ДПС Илия Илиев и бившият директор на железопътна секция в град Русе Огнян Георгиев.

Антон Гинев получи наказание „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим за срок от 11 месеца. Ефективна присъда бе постановена спрямо Огнян Георгиев, който бе осъден на 2 години и 6 месеца затвор при първоначален общ режим. 2-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок получи Илия Илиев.

Тримата ще трябва да заплатят разноските по делото, а от защитниците им бяха категорични, че ще обжалват присъдите пред апелативния съд.

БГНЕС припомня, че Антон Гинев бе обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество, от което са настъпили вреди за Национална компания „Железопътна инфраструктура” и ДП ТСВ (подразделение Горна Оряховица) в размер на 4 240 356 лв.

По данни на прокуратурата Гинев сключвал договори по процедура за възлагане на малки обществени поръчки и по процедура на договаряне без обявление, с предварително определени конкретни дружества, в нарушение на Закона за обществените поръчки – ЗОП. Принципите, заложени в закона за публичност и прозрачност, както и свободна и лоялна конкуренция, са били нарушени.

Дружествата, с които били сключени договорите – „Розалия ММ“ ЕООД, „Триумф“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД, „Строителство и инвестиции“ ЕООД не изпълнили дейностите, за които са наети на обектите. Въпреки това средствата по договорите в размер на 4 240 356,46 лв. били изплатени. Като основание за плащанията са послужили документи с невярно съдържание, както и неистински документи. След привличането му като обвиняем през юни 2016 г.

Антон Гинев подаде оставка от поста заместник-министър на транспорта и беше освободен от министър-председателя Бойко Борисов. /БГНЕС