Трети месец градят нов мост край Симитли

В трети месец влезе построяването на нов и премахването на 80-годишния мост над река Струма в Симитли, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Гаранцията на съоръжението, построено през 1939 година от германците, е изтекла преди двайсетина години.

Сега, срещу 2 млн. лева ще бъде изградено изцяло ново съоръжение, което ще бъде с две ленти за движение и на товарни МПС. Също като до сега по новия мост ще преминават и пешеходци. Премахването на моста, по който движението се извършваше без разминаване, тъй като бе тесен, започна на 1 септември.

В началото на ноември се изливат основите на колоните, върху които ще легне новата конструкция. От стария мост е останала само тази част, която е над реката, след отбиване на течението ѝ, ще бъде премахната и последната част от стария железен мост.

Мостът е връзка между центъра на Симитли с квартал „Ораново“, главен път Е-79, бъдещата автомагистрала „Струма“ и път 2-19 Симитли-Предел-Банско и ГКПП „Илинден-Екзохи“.

Така в Симитли от вчера се влиза през село Черниче от юг и Железница от север. Демонтирането на стария и построяването на новия мост трябва да приключи до края на настоящата година.

В село Железница, също над река Струма премахвания мост има свой брат близнак, който преди 20 години бе налят с бетон, експлоатацията му продължава. И по него движението се извършва с изчакване и без разминаване, но за МПС с маса до 4 тона. /БГНЕС