Трети ден депутатите спорят по процедури, а бюджет няма

Вече трети ден продължават споровете в парламента по актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), чиито параметри все още не са окончателно одобрени, предаде репортер на БГНЕС.

След няколко комбинации от противоречиви гласувания, взаимни обвинения и извънредно свикване на заседание на Комисията по бюджет и финанси, депутатите все още не са постигнали съгласие за преизчисляването на пенсиите и добавките към тях.

До новата серия спорове от парламентарната трибуна се стигна, след като председателят на ресорната комисия Любомир Каримански се опита да обедини в едно двете взаимно изключващи се предложения, лансирани от депутатите на ГЕРБ и ДПС. То предвижда допълнително 120 лева към пенсиите от 1 октомври до края на годината, като антикризисна мярка в условията на пандемия, както и индексация на пенсиите с 1,35 коефициент на осигурителна тежест, но настояването на „Има такъв народ“ е това да стане от 25 декември. Освен това - повишаване на минималната пенсия на 370 лв., а на максималната - на 1500 лв., но също от края на декември.

От тук нататък всичко е въпрос на процедура, тъй като при отминалите гласувания депутатите на ГЕРБ, ДПС и БСП приеха двете предложения едновременно – хем минималната пенсия да стане 370 лева от 1 октомври, хем да има добавка от 120 лева за трите оставащи месеца до края на годината. Това ще изисква огромен финансов ресурс, предупреди финансовият министър Асен Василев, с какъвто държавата не разполага. /БГНЕС