Транспортираха дете на 11 г. до Любляна с военния самолет „Спартан", вече започна лечение там

11-годишното дете, което беше транспортирано тази сутрин с военния самолет "Спартан" за спешна трансплантация, е кацнало успешно в Любляна. Това съобщи на брифинг проф. Добрин Константинов от детската клиника по онкохематология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ, предаде репортер на БГНЕС.

Детето вече е настанено в болница в словенската столица. То се лекува от две години от лимфобластна левкемия. Лечението на детето в Словения се очаква да продължи месец, а изходът от процедурата е с висок процент на благоприятност, добави проф. Константинов.

"Наложи се по спешност и по абсолютни медицински индикации да търсим съдействие, защото процедурата, която предстои на 11-годишното дете, ние не можем да я направим. Процедурата е планирана и сроковете са много строги. Състоянието му поради заболяването създаде критични стойности на неговите кръвни показатели. Това повиши риска и се наложи транспортиране. Затова и се обърнахме към всички инстанции. Всички реагираха изключително бързо, на първо място министърът на здравеопазването светкавично задвижи нещата, после и Министерството на отбраната", обясни проф. Константинов.

Това е единственият случай у нас, при който сме успели да стигнем до този етап на лечение, посочи още професорът. По думите му няма проблем с липса на специалисти за процедурата, която ще бъде извършена в Любляна, но изискванията са прекалено високи и малко центрове в Европа я правят. Финансирането на лечението идва по линия на НЗОК. Първоначално този метод е струвал над 1 млн. евро, докато сега е доста по-ниска и достъпна цената.

БГНЕС припомня, че тази сутрин дете на 11 г., лекувано и наблюдавана в Клиниката по Детска клинична хематология и онокология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ", с диагноза Остра лимфобластна левкемия бе транспортирано с военния самолет „Спартан" до Клиниката по Детска онкохематология в Любляна, Словения.

Искането до здравния министър д-р Асен Меджидиев за организиране на въздушен медицински транспорт е отправено вчера, 16 февруари, от ИСУЛ.

Детето бе придружавано от реанимационен екип на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев", детски онкохематолог от ИСУЛ, медицинска сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА и родител./БГНЕС