Тръмп се намесва грубо в екзистенциален воден спор между Етиопия и Египет

Етиопия обеща в събота да не предприема агресивни действия от „какъвто и да е вид“, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се намеси безцеремонно по спорния въпрос за мегаязовир на река Нил и спомена, че Египет ще го взриви.

Кабинетът на министър-председателя Абий Ахмед защити големия етиопски язовир Ренесанс, който трябваше да стане най-голямата водноелектрическа централа в Африка, и заяви, че Етиопия работи за разрешаването на дългогодишни проблеми по проекта със съседите надолу по течението Судан и Египет.

Според неговите думи Етиопия нямало да се подаде на изобилстващите изявления с войнствени заплахи и да приеме несправедливи условия. Тези заплахи и уронвания на етиопския суверенитет не водят в правилна посока, непродуктивни са и явно нарушават международното право, се казва в изявление на неговия офис.

"Етиопия няма да се подчини на агресии от всякакъв вид," се добавя в изявлението.

Отделна версия на изявлението, издадено на амхарски език, включва по-остри квалификации.

"Има два факта, които са известни на света. Първият е, че не е имало никой, който да е живял в мир, след като е провокирал Етиопия. Вторият е, че ако етиопците са обединени с една цел, те неизбежно ще триумфират", се казва в съобщението .

Кабинетът на Абий не споменава изрично Тръмп, но изявлението идва сутринта, след като американският президент взе страната на Египет в спора.

"Това е много опасна ситуация, защото Египет няма да може да живее по този начин", каза Тръмп пред репортери в Овалния кабинет в петък по време на церемония, отбелязваща сделка за нормализация между Израел и Судан.

"В крайна сметка ще взривят язовира. И аз го казах и го казвам силно и ясно - ще взривят този язовир. И те трябва да направят нещо", каза Тръмп.

Египет зависи от Нил за около 97 процента от напояването и питейната вода и гледа на язовира като екзистенциална заплаха.

В същото време Етиопия вижда язовира като съществен за електрификацията и развитието й.

Опитът на Вашингтон да сключи сделка за разрешаване на проблема с язовира завърши с неуспех по-рано тази година, след като Етиопия обвини администрацията на Тръмп във фаворизиране на Египет

Сега преговорите между Етиопия, Египет и Судан се наблюдават от Африканския съюз.

Миналия месец САЩ обявиха, че спират част от финансовата си помощ за Етиопия, като се позовават на липсата на напредък в преговорите и "едностранното решение" на Етиопия да започне да пълни язовира на язовира./БГНЕС