Трагедия разтърси Испания след триумфа на Световното

Трагедията разтърси испанския национален отбор по футбол след триумфа на Световното за жени. На финала в Сидни иберийките победиха Англия с 1:0 и грабнаха титлата за пръв път в историята си.

Празненства за трофея обаче нямаше, след като стана ясно, че бащата на авторката на единственото попадение Олга Кармона е починал. Това се е случило в петък, два дни преди мача, но новината е била скрита от 23-годишната футболистка.

Едва след двубоя испанската футболна федерация излезе със съобщение в официалния си акаунт в Туитър: „С дълбоко прискърбие съобщаваме за смъртта на бащата на Олга Кармона. Тя научи тъжната вест след финала на Световното първенство. Обичаме те, Олга, ти си част от историята на испанския футбол."

В публикация по-късно в неделя вечерта самата Кармона каза, че баща й е дал силата да постигне нещо уникално. Тя написа: „И без да го осъзнавам, аз имах своята звезда преди мачът да започне. Знам, че ти ми даде сили да постигна нещо уникално. Знам, че ме гледа тази вечер и че се гордеш с мен. Почивай в мир, татко."

По ирония на съдбата Кармона отпразнува гола си с послание на фланелката си за приятел, чиято майка току-що беше починала.

Всичко това събуди спомена за жеста на Андрес Иниеста и покойния му приятел Дани Харке, когато халфът отбеляза победния гол за Испания във финала на Световното първенство за мъже през 2010 г.

Кармона беше избран за играч на мача на неделния финал.

„Чувствахме, че този отбор има нещо специално“, каза тя в интервю.

Реал Мадрид също пусна изявление в неделя вечерта за смъртта на баща й и поднесе съболезнования на състезателката и семейството й.

Съотборничката на Кармона Ирен Паредес пък загуби баща си няколко дни преди Испания да започне подготовката си за Световното първенство. Тя му посвети титлата.

Преди новината за смъртта на бащата на Кармона, федерацията каза, че тържествата за титлата ще се състоят след пристигането на отбора в Мадрид в понеделник вечерта. Не беше ясно дали празненствата ще продължат по график или дали Кармона ще участва по някакъв начин в тях.

Испания отпразнува победата си със стил на терена, като кралица Летисия дори си проправи път до центъра на отборната снимка и вдигна трофея. /БГНЕС