Традиционният фестивал „Whisky, Rum & Wine" събра повече от 50 изложители

Традиционният фестивал „Whisky, Rum & Wine" събра повече от 50 изложители на над 500 премиум клас етикета уиски и ром, както и над 300 вина от цял свят, предаде репортер на БГНЕС.


Не смесвай виното с нищо, ако искаш да му се насладиш

Димитър Николов представя на фестивала проекта „Wine Hippies". Пред БГНЕС той разказа, че проектът включва шест различни български вина от шест различни изби и шест различни тероара. „Това, което сме направили с моя партньор в проекта, е да намерим възможно най-добрите места в България, от които да вземем както местни, така и международни сортове, от които да направим вината", обясни Николов.

Първоначалната идея на проекта е да работят предимно с ресторанти, които да сервират вината както на чаша, така и на бутилка. „Идеята на цялостния проект се корени в това, че ние правим вина за ресторанти, защото знаем те какво искат, т.е. тръгнали сме по обратния път – знаем какво търсят като вкусови характеристики ресторантьорите и сме направили такива вина, които да отговарят на техните изисквания", отбеляза Николов.

Сортовете, които той и партньорът му използват, са Совиньон блан, който е международен сорт, розе от Гренаш, както и няколко мелнишки сорта – Мелник 55, Широка мелнишка и Мелник 82. „Имаме Мавруд и Сира, и бленд, който включва няколко други сорта, като новото ни розе ще бъде отново с български сорт – Рубин, който нямаме все още", разказа Николов.


Той препоръча винаги вината да се пият на чаша, да не се сместват с нищо, включително и с лед. „Всъщност, обратното на коктейлната култура. Ние сме направили вино, което да се пие самостоятелно и да се наслаждаваш на него", заяви Николов.


Виното е цялостно, когато е само по себе си – тогава може да се види майсторството на енолога

Елина Спасова работи като маркетинг комуникации на малката прекрасна изба „Chateau Avli". „Avli" са един от най-новите проекти в българското винарство", отбеляза тя и уточни, че избата се намира на 15 км от град Сливен, в края на Тракийската низина, но в подножието на Стара планина.

Спасова обясни, че почвите имат много специфичен минерален тероар и са много богати на хранителни вещества. „Наистина много интересни сортове успяваме да отглеждаме в избата – като Калакод, Сира, Каберне фран, Пино Гриджо, също така Мускат, Вионие. Разнообразието е доста добро", подчерта тя и допълни, че основен стремеж на избата е да постига вина с максимално добро качество и съотношение цена.


Избата е позиционирана в средния и по-висок клас. „Спечелени са доста награди. Историята на избата е едва две години, но наградите са супер много от всякакви локални и международни, и световни конкурси", заяви Спасова, която се надява на фестивала „Chateau Avli" да зарадва любителите на виното с разнообразието от вина, които предлага.

Според нея с всяко вино, според фантазията на един добър миксолог, могат да се направят страхотни коктейли, защото виното би могло да бъде прекрасен ингредиент в състава на един интересен коктейл. Но и тя, като всички винари, препоръчва виното винаги да се пие чисто и да се избягва ледът в белите вина и розетата.


„Виното е цялостно, когато е само по себе си и тогава може да се види майсторството и уменията на един енолог, какво може той да постигне с дадения сорт, с дадения тероар и насладата е най-голяма в чистото вино, особено когато е темперирано правилно и е поднесено с правилната храна", каза още Спасова.

Тя покани всички фенове на виното и уискито, както и на всички прекрасни напитки, които са изложени в рамките на събитието, да дойдат да опитат, да отпуснат душата си и да се насладят на този прекрасен фестивал.

Всяка бутилка има свой почерк и вкус

Борислав Ленчев е представител на френска компания, собственик на дестилериите, които представят днес няколко вида уиски – „Glen Moray" и „Sailor's Home". Той разказа пред БГНЕС, че „Glen Moray" е шотландско сингъл малцово уиски, а „Sailor's Home" е ирландско уиски, което е от малък производител с най-различни отлежавания в различни бъчви.

„За уискито е важно вода, ечемик и много любов от хората, които отглеждат ечемика, и които след това се занимават с дестилацията на тази напитка, като много е важно и отлежаването, подборът на бъчвите, които са отлежали", разказа Ленчев и добави, че затова се ползват бъчви от различни вина, от различни други уискита, за да може да стане напитката по-различна, всяка бутилка да има свой почерк и вкус.

Уискито, което представят на фестивала, е хубаво да се предлага на стайна температура, чисто, без лед и с много малко добавена вода. „Като добавите малко вода се отварят ароматите и става по-приятно за пиене", обясни Ленчев.

И двете марки уиски са много подходящи за летни коктейли, като те следва да бъдат на базата на лимонов сок. „Това са много различни Sailor-и, в които могат да се добавят и много различни компоненти, освен уискито и лимонът, и това е вече според желанието на хората, разбиранията, вижданията може да се овкусят по много, много различни начини", каза още Ленчев.

Уискито „Glen Moray" е подходящо за един от класическите коктейли – „Old Fashion".

В заключение Ленчев призова хората да пият „умерено и по мъничко, но редовно".

Американският посланик в България Н. Пр. Кенет Мертен обиколи всички щандове и разговаря с представителите на различните брандове уиски, ром и вино. /БГНЕС