Тошко Йорданов: Няма да се извиня на Христо Иванов

С Пламен Николов работим в екип от три години и половина, след Референдума, който направихме, продължихме да работим заедно. Направихме и дебат с него, излъчихме го директно, но понеже повечето журналисти не разсъждават, това някак си мина метър.

Това каза пред Нова тв депутатът от ИТН Тошко Йорданов.

"Човекът има качества – изключително образован е, ако стане премиер и получи доверието на парламента, в ЕС няма да берем срам – на въпроса „Имате ли си кафе“, няма да отговори „Не, имам си торта сахер“.

Николов е образован – доктор по философия на правото, комуникативен, и много разбран диалогичен човек, не слуша само себе си.

Той е мениджър на фирма за плувни аксесоари, преди това е бил в автомобилна фирма, така че идва от реалния бизнес. Има разлика между това да е чиновник, който раздава обществени пари, и между предприемач, който инвестира свои лични пари.

В МС в момента има хора в служебното правителство, които идват от частния бизнес, - това е по-добре, отколкото да идват чиновници без опит", каза още Йорданов.

Какво значи политически опит? В политиката трябва да влязат хора, които разбират от сферата си, а премиерът трябва да координира дейността им – така че откъде се трупа този опит? Никой не е задавал въпроса на Борисов какъв опит има той като пожарникар, или като охранител – 12 години той беше премиер, а никой не го попита какъв политически опит има, добави депутатът.

Пламен Николов работи с нас от три години и половина, а Асен Василев се появи като фойерверк, - решихме, че трябва да има приемственост, и затова поканихме Василев. Не сме полицейска организация, за да проверяваме хората си, допълни Йорданов.

Вчера наблюдавахме журналистите как обявиха един човек за премиер, за два часа го провериха, какви ли не компромати извадиха.. не виждам вина, че сме го номинирали и той е отказал. А сега за Асен Василев ни обвиняват, че сме го проверили, и то със закъснение.

Христо Иванов си позволи да ни каже кой да слагаме за министър, затова си позволихме да отговорим защо не искаме този министър. А това, че той в момента е министър, не е наша вина. Но служебният кабинет е чудесен, и Радев не е полицай по душа, за да разследва, всеки допуска грешка.

След разговора ни с Христо Иванов светнаха няколко червени лампи, затова решихме да проверим Василев.

Не виждам за какво да поднасям извинения на Василев, като ние казахме само факти. Новата му фирма на Василев работи с откраднат код лично от него. И лъже, че е оправдан в Лондон – има експертиза, след което той е предложил сам да сключи споразумение – същия номер е направил и на Лунд, и е продал кода с китайското правителство – иди се разправяй, ако си частна фирма, с китайците!

Преди две седмици поканихме на разговор Николов, уточни Йорданов.

С ДПС не сме говорили и повече разговори няма да водим, категоричен бе депутатът. /БГНЕС