Торите печелят частичните междинни избори

Консервативната партия на Великобритания успя да спечели междинните избори за Камарата на общините мястото на бившия премиер Борис Джонсън, който напусна парламента, съобщава Sky News.


Във Великобритания се проведоха избори в три избирателни района за замяна на пенсионираните депутати консерватори. Според наблюдатели торите трябваше да загубят и трите си мандата. В този случай настоящият лидер на консерваторите Риши Сунак щеше да стане първият премиер от 55 години след лейбъристите Харолд Уилсън през 1968 г., който губи три места на частични избори.

В крайна сметка кандидатът на консерваторите все пак успя да спечели в бившия избирателен район на Джонсън - Ъксбридж и Южен Руислип в западен Лондон. Разликата с представителя на лейбъристите беше по-малко от 500 гласа. Победителят каза, че гневът на гласоподавателите срещу данъка върху шофирането, който бе силно рекламиран от столичния кмет лейбърист Садик Хан, е бил ключов фактор в битката. Изборите в окръг Съмърсет в югозападна Англия бяха спечелени от кандидата на либералдемократите със съкрушителна победа с почти два пъти повече гласове от съперника на консерваторите. Лейбъристите все още разчитат на победа в избирателния район в Северен Йоркшир, резултатите от изборите за който все още не са обявени. /БГНЕС